Trubičky s krémem a polevou. Lahodný dezert s chutným krémem, vzdušným těstem a vrstvou čokoládové polevy. Opravdová lahůdka!
Co budeme potřebovat:
Na těsto (na tyčinky o rozměrech 11 x 12 cm):
- 80 g hladké mouky
- 40 g másla
- 40 ml vody
- 40 ml mléka
- 2 vejce (110-120 g bez skořápky)
- 1 špetka soli
Na krém:
- 140 g 82% másla
- 90 g cukru
- 70 ml mléka
- 1 žloutek
- 4 g vanilkového cukru
Na polevu:
- 4 lžíce cukru
- 2 lžíce fermentované smetany
- 3 lžíce kakaa
- 60 g másla
- 1 lžička želatiny
- 30 ml vody
Jak budeme postupovat:
1.Připravte si těsto: Nalijte vodu a mléko do hrnce. Přidejte máslo nakrájené na kostičky a špetku soli. Hrnec postavte na oheň, a když se máslo rozpustí, přiveďte směs k bodu varu.
2.Přidejte všechnu mouku a ihned promíchejte. Snižte teplotu a těsto vařte asi 2 minuty. Odstavte pánev z ohně a nechte těsto 5-7 minut vychladnout.
3.Vejce rozbijte do mísy a rozšlehejte vidličkou.
4.Těsto přendejte do mísy, přidejte po malých dávkách rozšlehaná vejce a velmi dobře promíchejte. Náplň přidejte až po úplném zapracování předchozí části do těsta. Nakonec těsto asi 5 minut míchejte stěrkou. Měli byste získat hladké a lesklé těsto.
5.Těsto přendejte do sáčku s 1-1,5 cm dlouhým řezem nebo do plastového sáčku.
6.Pánev vymažte trochou másla, rozetřete a přebytečné množství odstraňte papírovou utěrkou.
7.Posypeme proužky mouky ve vzdálenosti 12-13 cm od sebe, což bude odpovídat délce tyčinek
8.Vytvarujte tyčinky. Konce zarovnejte prsty namočenými ve vodě.
9.Pánev vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 200 °C a poté pečte dalších 15 minut při 180 °C.
10.Vyjměte skořápky na mřížku a nechte je vychladnout.
Tip: Těsto promíchejte ručně nebo mixérem. V prvním a druhém případě mohou skořepiny prasknout. Těsto můžete připravit pouze s vodou, mléko je udělá trochu hnědší. Během pečení troubu neotvírejte!
11.Připravte krém: Žloutek rozšlehejte vidličkou. Přilijte žloutek, promíchejte dohladka a pak směs přeceďte přes síto přímo do hrnce.
12.Přidejte cukr a vanilkový cukr. Hrnec postavte na oheň a směs za stálého míchání přiveďte k bodu varu. Snižte teplotu a vařte dalších 5 minut.
13.Směs přendejte do mísy a nechte vychladnout. Vychlazený sirup zhoustne a připomíná kondenzované mléko.
14.Máslo při pokojové teplotě míchejte mixérem 5 minut při střední rychlosti.
15.Vmíchejte 1 polévkovou lžíci uvařené směsi a pokračujte v míchání mixérem.
16.Krém přelijte do zdobícího sáčku a naplňte jím korpusy. Pokud nemáte zdobící sáček, odřízněte vrcholky slupek a naplňte je lžičkou. Sušenky uložte do chladničky.
Tip: Na krém použijte kvalitní tučné máslo. Máslo i vařená směs by měly mít stejnou teplotu.
17.Připravte polevu: Zalijte želatinu vodou a nechte ji nabobtnat.
18.Rozpusťte máslo, přidejte smetanu, cukr a kakao.
19.Promíchejte a vraťte pánev na oheň. Směs za stálého míchání metličkou přiveďte k varu.
20.Odstavte hrnec z ohně a přidejte želatinu. Dobře promíchejte a nechte polevu vychladnout.
21.Hustou polevu přecedíme děrovanou lžící do vhodné misky.
22.Každou sušenku namočte do polevy, setřeste přebytek a nechte polevu ztuhnout. Pokud vám poleva zbyde, můžete ji použít na dorty, sušenky nebo koláčky.
23.Sušenku položte na talíř a dejte ji na 1 hodinu do chladničky.
Tyčinky jsou úžasné! Krém je hustý, poleva dostatečně sladká a těsto velmi vzdušné a jemné.