Výborný a velmi jednoduchý jablečný koláč. Takové tradiční dorty se vždycky povedou a chutnají všem, proto se skvěle hodí na všechny oslavy a rodinné sešlosti.
Co budeme potřebovat:
- 1,5 hrnku pšeničné mouky
- 1 vejce
- 200 g studeného nakrájeného másla
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce studené vody
- 2-3 lžíce moučkového cukru
PĚNA:
- 1,5 – 2 kg jablek
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky skořice
- 1 želé (pro mě pomeranč)
Jak budeme postupovat:
1. Všechny ingredience na křehké těsto vložte do mísy kuchyňského robotu a vypracujte hladké a jednolité těsto.
2. Z těsta vytvarujte podlouhlý váleček a dejte ho do mrazáku, zatímco budete připravovat pěnu.
3. Jablka nastrouhejte na středně velkém struhadle.
4. Nastrouhaná jablka vložíme na pánev, přidáme skořici a moučkový cukr a osmahneme.
5. Vypneme hořák, přidáme želé a důkladně promícháme pěnu.
6. Těsto vyjmeme z mrazáku, polovinu nastrouháme na dno formy vyložené papírem a poté upečeme (180 °C asi 10-15 minut, dokud lehce nezhnědne).
7. Upečený spodek přelijeme jablečnou pěnou a uhladíme.
8. Na jablečný koláč nastrouháme zbytek těsta a celek vložíme do trouby vyhřáté na 180 ºC na cca 55-60 min.
VIDEO NÁVOD – Výborný a velmi jednoduchý jablečný koláč
Přejeme Vám dobrou chuť.