Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)!

V horkém letním počasí, kdy se vám nechce zapínat troubu, vám přijde vhod tento nepečený dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou. Této lahodné pochoutce nikdo neodolá! Je to dezert pro každou příležitost, snadno se připravuje a dostanete docela velkou porci.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizny a čokoládou (bez pečení)!
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)

Co budeme potřebovat:

Na čokoládovou vrstvu:

  • 160 g burizonů (2 šálky)
  • 100 g hořké čokolády
  • 80 ml mléka nebo 10-15 % smetany na vaření

Na šlehačkovou vrstvu:

  • 500 ml smetany ke šlehání o obsahu nejméně 30 %
  • 500 g sladkého tvarohu
  • 240 g burizonů (3 sklenice)
  • 150 ml vody
  • 25 g želatiny
  • 10 g vanilkového cukru
  • 300 g cukru
  • 100 ml zakysané smetany nebo hustého jogurtu

Na vrchní vrstvu čokolády:

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 ml mléka
  • burizony – na ozdobu

Jak budeme postupovat:

1. Dno formy (24*24 cm) vyložte pečicím papírem a stěny fólií nebo pečicím papírem.

2. Připravte si čokoládovou vrstvu: V hrnci nalámejte čokoládu na kousky a zalijte ji mlékem. Dejte na mírný oheň a průběžně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.

Náš tip: Dávejte pozor, abyste čokoládu nepřehřáli a nevysušili ji.

3. Když je většina čokolády již rozpuštěná, stáhněte pánev z ohně. Pokračujte v míchání, dokud nebude hladká.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Přidejte burizony a dobře promíchejte. Směs přeneste do formy a rovnoměrně ji rozetřete po povrchu. Formu uložte do chladničky.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Připravte si šlehačkovou vrstvu: Želatinu smíchejte s vodou o pokojové teplotě a nechte ji 10-15 minut odstát.

6. Do mísy dejte tvaroh, vanilkový cukr, cukr a zakysanou smetanu nebo jogurt. Přísady rozmixujte vertikálním mixérem na hladkou a homogenní hmotu.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Vyšlehejte na studenou šlehačku. Nejprve nastavte nízké otáčky mixéru a postupně je zvyšujte na vysoké.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)!
Zdroj: retete-usoare.eu

Náš tip: Aby se smetana dobře šlehala, musí být velmi studená a mísa a lopatky mixéru čisté a suché.

8. Přidejte tvarohovou směs ke šlehačce a mixérem ji rozmixujte dohladka.

9. Želatinu rozpouštějte na mírném ohni, dokud nedosáhne teploty 50-60 °C.

10. Želatinu vlijte postupně a v tenké vrstvě do mísy se směsí tvarohu a smetany a neustále míchejte mixérem.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)!
Zdroj: retete-usoare.eu

Náš tip: Nesypejte všechnu želatinu najednou, protože by se složení začalo hrudkovat.

11. Přidejte burizony a promíchejte stěrkou.

12. Vyjměte formu z lednice, nalijte do ní šlehačku s burizony a vrstvu opatrně zarovnejte. Dort uložte do chladničky alespoň na 2 hodiny.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Připravte polevu: V malém hrnci nalámejte čokoládu na kousky a zalijte ji mlékem. Dejte ji na mírný oheň a průběžně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.

14. Když je většina čokolády již rozpuštěná, odstavte hrnec z ohně. Pokračujte v míchání, dokud nebude hladká.

15. Dort polijte polevou a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Dort posypte burizony a dejte do chladničky, dokud vrchní vrstva čokolády neztuhne.

16. Vyjměte koláč z formy, odstraňte fólii a pečicí papír a přeneste ho na servírovací talíř.

Dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou (bez pečení)!
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na nepečený dort se šlehačkou, sladkým tvarohem, burizony a čokoládou zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Vyzkoušejte také zdravé rychlé ovesné řezy s čokoládou bez cukru, bez pečení a bez výčitek!