Recept na luxusní makové řezy s lahodným vanilkovým krémem!

Hledáte-li inspiraci na dezert k vaší nedělní kávě a milujete chuť makových moučníků, pak je tento recept přesně pro vás! Dnes si totiž společně přichystáme luxusní makové řezy s lahodným vanilkovým krémem a také čokoládovou polevou. Tento dezert je velice oblíben mezi dětmi, a to díky vanilkovému krému. Když tento boží krém navíc spojíte s mákem a vrch koláče zalijete čokoládovou polevou, dostanete chuťovku, po které se u vás doma jen zapráší.

Už se vám sbíhají sliny? Pojďme si tedy společně přichystat tento výborný makový koláč s vanilkovým krémem!

Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.

Makový koláč s vanilkovým krémem a čokoládovou polevou
Zdroj: maminy-shpargalki.com

Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tyto smažené sušenky!


Výborný recept na makový řezy:

Co budeme potřebovat:

těsto:

  • 6 ks bílků
  • 3 lžíce kokosu
  • 3 lžíce cukru krystal
  • špetka vanilkové esence
  • 5 lžic mletého máku
  • 10 lžic hladké mouky
  • 1 pytlík prášku do pečiva
  • 5 lžic mléka

krém:

  • 4 ks žloutků
  • špetka vanilkové esence
  • 500 ml mléka
  • 1 pytlík vanilkového pudinku
  • 250 g másla
  • 6 lžic cukru krystal
  • 100 g tmavé čokolády (poleva)
  • lžička rostlinného oleje (poleva)

Jak postupovat:

1) Začneme tím, že si vyšleháme bílky s cukrem do hustého sněhu. Dále si ve vedlejší míse smícháme mouku, mák, kokos a prášek do pečiva. Tuto směs si následně smícháme se sněhem a promícháme do nadýchané konzistence. Nakonec přidáme mléko a vanilkovou esenci.

2) V dalším kroku si připravíme plech, který si vyložíme pečícím papírem. Poté na něj umístíme námi vytvořenou směs, kterou si důkladně a rovnoměrně uhladíme. Pečeme při 180 stupních zhruba 15-20 minut. Jakmile se těsto dopeče, tak si jej rozdělíme na 2 poloviny.

3) Pokračujeme krémem. 300 ml mléka smícháme s cukrem a také vanilkovým aroma. Poté umístíme prohřát na mírný plamen. Zbytek mléka si rozmícháme se žloutky a pudinkovým práškem. Když mléko sevře, odstavíme ho z plamene, smícháme se žloutkovou směsí a opět přeložíme na slabý plamen, kde za stálého míchání vaříme, dokud nevznikne hustý krém. Poté necháme trochu vychladnout, a ještě do teplého krému vmícháme máslo.

4) V posledním kroku si na první plát těsta umístíme polovinu krému. Na krém umístíme druhou polovinu těsta a navrch zbytek krému. Nakonec polijeme rozpuštěnou čokoládou. Koláč poté umístíme na 3 hodiny ztuhnout do lednice.