Hledáte-li inspiraci na dezert k vaší nedělní kávě a milujete chuť makových moučníků, pak je tento recept přesně pro vás! Dnes si totiž společně přichystáme luxusní makové řezy s lahodným vanilkovým krémem a také čokoládovou polevou. Tento dezert je velice oblíben mezi dětmi, a to díky vanilkovému krému. Když tento boží krém navíc spojíte s mákem a vrch koláče zalijete čokoládovou polevou, dostanete chuťovku, po které se u vás doma jen zapráší.
Už se vám sbíhají sliny? Pojďme si tedy společně přichystat tento výborný makový koláč s vanilkovým krémem!
Další skvělé recepty naleznete také na naší facebookové stránce Prima Kuchařka.
Pokud hledáte nějakou další dobrotu, pak rozhodně vyzkoušejte tyto smažené sušenky!
Výborný recept na makový řezy:
Co budeme potřebovat:
těsto:
- 6 ks bílků
- 3 lžíce kokosu
- 3 lžíce cukru krystal
- špetka vanilkové esence
- 5 lžic mletého máku
- 10 lžic hladké mouky
- 1 pytlík prášku do pečiva
- 5 lžic mléka
krém:
- 4 ks žloutků
- špetka vanilkové esence
- 500 ml mléka
- 1 pytlík vanilkového pudinku
- 250 g másla
- 6 lžic cukru krystal
- 100 g tmavé čokolády (poleva)
- lžička rostlinného oleje (poleva)
Jak postupovat:
1) Začneme tím, že si vyšleháme bílky s cukrem do hustého sněhu. Dále si ve vedlejší míse smícháme mouku, mák, kokos a prášek do pečiva. Tuto směs si následně smícháme se sněhem a promícháme do nadýchané konzistence. Nakonec přidáme mléko a vanilkovou esenci.
2) V dalším kroku si připravíme plech, který si vyložíme pečícím papírem. Poté na něj umístíme námi vytvořenou směs, kterou si důkladně a rovnoměrně uhladíme. Pečeme při 180 stupních zhruba 15-20 minut. Jakmile se těsto dopeče, tak si jej rozdělíme na 2 poloviny.
3) Pokračujeme krémem. 300 ml mléka smícháme s cukrem a také vanilkovým aroma. Poté umístíme prohřát na mírný plamen. Zbytek mléka si rozmícháme se žloutky a pudinkovým práškem. Když mléko sevře, odstavíme ho z plamene, smícháme se žloutkovou směsí a opět přeložíme na slabý plamen, kde za stálého míchání vaříme, dokud nevznikne hustý krém. Poté necháme trochu vychladnout, a ještě do teplého krému vmícháme máslo.
4) V posledním kroku si na první plát těsta umístíme polovinu krému. Na krém umístíme druhou polovinu těsta a navrch zbytek krému. Nakonec polijeme rozpuštěnou čokoládou. Koláč poté umístíme na 3 hodiny ztuhnout do lednice.