Krémový dort – jednoduchý a poměrně rychlý, ale velmi, velmi chutný

Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na krémový dort, je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.

Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

Na měkké těsto:

  • 250 g hladké  mouky
  • 130 g másla
  • 80 g cukru
  • jedno vejce
  • jeden sáček vanilkového cukru
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva

Na krémovou vrstvu:

  • 800 g smetany min. 20 % (husté)
  • 100 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 38 g vanilkového pudinkového prášku nebo 40 g kukuřičného škrobu
  • jedna špetka soli

Jak budeme postupovat:

1.Připravte těsto: V hluboké míse smíchejte prosátou mouku, krystalový cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.

2.Přidejte měkké máslo (pokojové teploty) a vejce. Vypracujte měkké, homogenní, nelepivé těsto.

3.Dno formy vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem. Těsto rovnoměrně rozetřete (rukama) po dně formy.

4.Těsto uložte do chladničky.

Zdroj: retete-usoare.eu

5.Připravte smetanovou směs: Oddělte bílky a žloutky.

6.Bílky se špetkou soli vyšlehejte mixérem do měkkých špiček.

7.Žloutky, opražený cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem, dokud nejsou nadýchané a bělavé.

8.Do žloutkové pěny přidejte vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob a zkvašenou smetanu. Rozmixujte dohladka.

9.Do vzniklé směsi vmíchejte bílkovou pěnu a mixér zapněte na nízké otáčky.

Zdroj: retete-usoare.eu

10.Vrchní část tácu přelijte smetanovou směsí.

11.Koláč pečte 50-60 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Vrstva krému je velmi nadýchaná.

12.Nechte koláč vychladnout. V důsledku toho bude vrstva krému o něco tenčí.

  • Aby se zabránilo popraskání povrchu koláče (jako se to stalo nám), nechte ho vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.

13.Před podáváním dort posypte moučkovým cukrem.

Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme vám dobrou chuť!