Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na krémový dort, je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin.
Co budeme potřebovat:
Na měkké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 130 g másla
- 80 g cukru
- jedno vejce
- jeden sáček vanilkového cukru
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
Na krémovou vrstvu:
- 800 g smetany min. 20 % (husté)
- 100 g cukru
- 4 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 38 g vanilkového pudinkového prášku nebo 40 g kukuřičného škrobu
- jedna špetka soli
Jak budeme postupovat:
1.Připravte těsto: V hluboké míse smíchejte prosátou mouku, krystalový cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
2.Přidejte měkké máslo (pokojové teploty) a vejce. Vypracujte měkké, homogenní, nelepivé těsto.
3.Dno formy vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem. Těsto rovnoměrně rozetřete (rukama) po dně formy.
4.Těsto uložte do chladničky.
5.Připravte smetanovou směs: Oddělte bílky a žloutky.
6.Bílky se špetkou soli vyšlehejte mixérem do měkkých špiček.
7.Žloutky, opražený cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem, dokud nejsou nadýchané a bělavé.
8.Do žloutkové pěny přidejte vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob a zkvašenou smetanu. Rozmixujte dohladka.
9.Do vzniklé směsi vmíchejte bílkovou pěnu a mixér zapněte na nízké otáčky.
10.Vrchní část tácu přelijte smetanovou směsí.
11.Koláč pečte 50-60 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Vrstva krému je velmi nadýchaná.
12.Nechte koláč vychladnout. V důsledku toho bude vrstva krému o něco tenčí.
- Aby se zabránilo popraskání povrchu koláče (jako se to stalo nám), nechte ho vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.
13.Před podáváním dort posypte moučkovým cukrem.
Přejeme vám dobrou chuť!