Dnes si ukážeme recept na lahodné nadýchané skořicové šneky – měkké, nadýchané a sladké. Vaše rodina si bude říkat o další porce!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Skořicové šneky
Co budeme potřebovat:
- 500 g mouky
- 15 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
- ½ lžičky soli
- 100 g cukru
- 60 g másla
- jedno vejce
- 150 ml mléka
- 100 ml vody
- 2-3 kapky vanilkové esence (nepovinné)
Ostatní:
- 1 vejce
- 30 g másla
- 3 lžíce bílého nebo hnědého cukru
- mletá skořice – podle chuti (nepovinné)
Jak budeme postupovat:
- Připravte těsto: Do vhodné mísy dejte teplou vodu, teplé mléko, 1 lžíci cukru, rozdrobené droždí a 2 lžíce prosáté mouky. Dobře promíchejte.
- Nechte těsto 15 minut “odpočívat”, aby se aktivovalo droždí.
- Do hluboké mísy dejte změklé máslo, zbylý cukr, sůl a lehce rozšlehané vejce. Promíchejte stěrkou do hladka.
- Vmíchejte vanilkovou esenci. Míchejte.
- Vmíchejte těsto.
- Postupně přidejte zbývající mouku.
- Nejprve těsto promíchejte lžící, pak ho přeneste na pracovní plochu a prohněťte rukama. Po zapracování veškeré mouky pokračujte v hnětení po dobu 4-5 minut. Těsto by mělo být měkké, homogenní a mírně lepkavé (pozor, aby se na něj nenasypalo příliš mnoho mouky).
- Vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, olejem vymazané mísy. Přikryjte potravinovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1-1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vytvarujte šneky: Vykynuté těsto trochu prohněťte a pak ho rozdělte na 8-10 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky, přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 5 minut odpočívat.
- Na pomoučené desce vyválejte každou kuličku těsta na obdélníkový plát o tloušťce 3-4 mm. Povrch potřete měkkým máslem a posypte skořicovým cukrem.
- Poté ho srolujte do ruličky a pevně slepte šev a konce k sobě. Přeložte na polovinu a slepte konce k sobě.
- Poté je nožem rozřízněte na polovinu (podélně).
- Odříznuté části rolády rozviňte, otočte je směrem nahoru a vytvořte zajímavě vypadající housku.
- Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 30 minut odpočívat.
- Potřete je rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce.
- Šneky pečte asi 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Nechte vychladnout a přendejte na talíř.
- Podávejte je a vychutnejte si jejich báječnou chuť!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na skořicové šneky zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na neodolatelné pařené buchty plněné švestkami, které vás ve vzpomínkách přenesou do babiččiny kuchyně.