Domů Recepty Jednoduchý recept na nadýchané skořicové šneky. Jejich vůně vás bude lákat do...

Jednoduchý recept na nadýchané skořicové šneky. Jejich vůně vás bude lákat do kuchyně!

ZDROJretete-usoare.eu

Dnes si ukážeme recept na lahodné nadýchané skořicové šneky – měkké, nadýchané a sladké. Vaše rodina si bude říkat o další porce!

skořicové šneky
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Skořicové šneky

Co budeme potřebovat:

  • 500 g mouky
  • 15 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
  • ½ lžičky soli
  • 100 g cukru
  • 60 g másla
  • jedno vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 2-3 kapky vanilkové esence (nepovinné)

Ostatní:

  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • 3 lžíce bílého nebo hnědého cukru
  • mletá skořice – podle chuti (nepovinné)


Jak budeme postupovat:

  • Připravte těsto: Do vhodné mísy dejte teplou vodu, teplé mléko, 1 lžíci cukru, rozdrobené droždí a 2 lžíce prosáté mouky. Dobře promíchejte.
  • Nechte těsto 15 minut „odpočívat“, aby se aktivovalo droždí.
  • Do hluboké mísy dejte změklé máslo, zbylý cukr, sůl a lehce rozšlehané vejce. Promíchejte stěrkou do hladka.
  • Vmíchejte vanilkovou esenci. Míchejte.
  • Vmíchejte těsto.
  • Postupně přidejte zbývající mouku.
  • Nejprve těsto promíchejte lžící, pak ho přeneste na pracovní plochu a prohněťte rukama. Po zapracování veškeré mouky pokračujte v hnětení po dobu 4-5 minut. Těsto by mělo být měkké, homogenní a mírně lepkavé (pozor, aby se na něj nenasypalo příliš mnoho mouky).
  • Vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, olejem vymazané mísy. Přikryjte potravinovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1-1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Vytvarujte šneky: Vykynuté těsto trochu prohněťte a pak ho rozdělte na 8-10 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky, přikryjte je potravinovou fólií a nechte je 5 minut odpočívat.
Nepřehlédněte:
Nadýchané, křupavé a prostě božské: Vyzkoušejte tyto levné a jednoduché sušenky!
skořicové šneky
Zdroj: iStockphoto
  • Na pomoučené desce vyválejte každou kuličku těsta na obdélníkový plát o tloušťce 3-4 mm. Povrch potřete měkkým máslem a posypte skořicovým cukrem.
skořicové šneky
Zdroj: iStockphoto
  • Poté ho srolujte do ruličky a pevně slepte šev a konce k sobě. Přeložte na polovinu a slepte konce k sobě.
skořicové šneky
Zdroj: iStockphoto
  • Poté je nožem rozřízněte na polovinu (podélně).
  • Odříznuté části rolády rozviňte, otočte je směrem nahoru a vytvořte zajímavě vypadající housku.
skořicové šneky
Zdroj: iStockphoto
skořicové šneky
Zdroj: iStockphoto
  • Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 30 minut odpočívat.
  • Potřete je rozšlehaným vejcem pomocí silikonového štětce.
  • Šneky pečte asi 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  • Nechte vychladnout a přendejte na talíř.
  • Podávejte je a vychutnejte si jejich báječnou chuť!
skořicové šneky
Zdroj: iStockphoto

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na skořicové šneky zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na neodolatelné pařené buchty plněné švestkami, které vás ve vzpomínkách přenesou do babiččiny kuchyně.