Vyzkoušejte tento vynikající dezert s jablečnou vrstvou a oříškovou polevou. Poprvé jsem tento dort vyzkoušela na narozeninové oslavě kamarádky. Chutnalo mi to tak moc, že jsem se rozhodla udělat si ho doma. Ukázalo se, že i všem členům rodiny chutnaly.
Co budeme potřebovat:
Na základ:
- 0,5 kg mouky
- 200 g margarínu
- 100 g cukru (můžete dát méně)
- 2 vejce
- 1 lžička sody
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce mléka
Jablečná vrstva:
- 1 kg jablek
- 2 zelená želé
ARAŠÍDOVÉ MÁSLO:
- 120 g nasekaných vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce medu
- 120 g másla
podnos 18 x 22 cm
Jak budeme postupovat:
1. Mouku nasypeme na prkénko, doprostřed rozklepneme vejce a promícháme. Přidejte měkký margarín a ostatní přísady. Vše důkladně prohněťte v homogenní těsto.
2. Vyložte velký plech papírem. Vyválejte těsto a vyložte jím formu.
3. Vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud nezhnědnou (přibližně 10-12 minut).
4. Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kousky, vložte do hluboké pánve, podlijte vodou a osmažte. Přidejte želé a dobře promíchejte. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
5. Všechny ingredience na směs lískových oříšků vložte do hrnce a přiveďte k mírnému varu. Odstavte a nechte vychladnout.
6. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho vychladnout.
7. Velký plát křehkého těsta rozkrojte na polovinu.
8. Na jednu polovinu dejte lžíci jablečné směsi, přiklopte druhou polovinou a přelijte vychladlou polotuhou ořechovou směsí.
9. Dezert dejte do lednice, nejlépe přes noc.
Přejeme Vám dobrou chuť.