Zapečené masové koule s brambory v rajčatové omáčce

Krok za krokem Vám dnes představíme recept na zapečené masové koule s brambory v rajčatové omáčce. Lahodný pokrm, který můžete podávat při každodenním i svátečním jídle!

Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:
  • 5 brambor;
  • 50 g sýra;
  • sůl – podle chuti.

Na masové kuličky:

  • 150 g mletého masa
  • 50 g polovařené rýže
  • 1 malá cibule
  • jedna malá mrkev
  • sůl, mletý černý pepř – podle chuti
  • olej – na smažení

Na omáčku:

  • 100 ml vody
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce fermentované smetany
  • sůl, mletý černý pepř, další koření – podle chuti


Jak budeme postupovat:

1.Připravte masové kuličky: Cibuli nakrájejte na kostičky a mrkev nastrouhejte na velkém struhadle. Smažte je na malém množství oleje, dokud nezměknou.

2.Do mísy vložte mleté maso, polouvařenou rýži (uvařenou ve vodě), osmaženou zeleninu a sůl, mletý černý pepř podle chuti. Velmi dobře promíchejte.

3.Ze směsi vytvarujte karbanátky o průměru asi 4 cm. Vložte je do hluboké, olejem vymazané pánve.

Zdroj: retete-usoare.eu

4.Nakrájejte brambory na kolečka nebo půlměsíčky (podle velikosti) o tloušťce 5 mm.

5.Položte je mezi masové kuličky a kolem nich. Posypte je solí.

Zdroj: retete-usoare.eu

6.Karbanátky a brambory pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

7.Mezitím připravte omáčku: Rajčatový protlak, fermentovanou smetanu a vodu smíchejte a podle chuti osolte a přidejte mletý černý pepř (můžete použít své oblíbené koření).

8.Vyjměte pánev z trouby a povrch brambor a masových kuliček potřete omáčkou.

9.Pečte dalších 15 minut.

Zdroj: retete-usoare.eu

10.Poté posypeme strouhaným sýrem. Masové kuličky a brambory zapékejte 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.

Přejeme vám dobrou chuť.