Krok za krokem Vám dnes představíme recept na zapečené masové koule s brambory v rajčatové omáčce. Lahodný pokrm, který můžete podávat při každodenním i svátečním jídle!
Co budeme potřebovat:
- 5 brambor;
- 50 g sýra;
- sůl – podle chuti.
Na masové kuličky:
- 150 g mletého masa
- 50 g polovařené rýže
- 1 malá cibule
- jedna malá mrkev
- sůl, mletý černý pepř – podle chuti
- olej – na smažení
Na omáčku:
- 100 ml vody
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce fermentované smetany
- sůl, mletý černý pepř, další koření – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1.Připravte masové kuličky: Cibuli nakrájejte na kostičky a mrkev nastrouhejte na velkém struhadle. Smažte je na malém množství oleje, dokud nezměknou.
2.Do mísy vložte mleté maso, polouvařenou rýži (uvařenou ve vodě), osmaženou zeleninu a sůl, mletý černý pepř podle chuti. Velmi dobře promíchejte.
3.Ze směsi vytvarujte karbanátky o průměru asi 4 cm. Vložte je do hluboké, olejem vymazané pánve.
4.Nakrájejte brambory na kolečka nebo půlměsíčky (podle velikosti) o tloušťce 5 mm.
5.Položte je mezi masové kuličky a kolem nich. Posypte je solí.
6.Karbanátky a brambory pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
7.Mezitím připravte omáčku: Rajčatový protlak, fermentovanou smetanu a vodu smíchejte a podle chuti osolte a přidejte mletý černý pepř (můžete použít své oblíbené koření).
8.Vyjměte pánev z trouby a povrch brambor a masových kuliček potřete omáčkou.
9.Pečte dalších 15 minut.
10.Poté posypeme strouhaným sýrem. Masové kuličky a brambory zapékejte 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
Přejeme vám dobrou chuť.