Úžasně šťavnatá pečená šunka s hořčicovo-medovou kůrkou – pustí se do ní celá rodina!

Úžasně šťavnatá a podmanivě aromatická pečená šunka s hořčicovo-medovou kůrkou, která je tak univerzální, že když se do ní pustí celá rodina, nevydrží na stole tak dlouho, jak byste doufali!

Úžasně šťavnatá pečená šunka s hořčicovo-medovou kůrkou – pustí se do ní celá rodina!
Zdroj: koch-mit.de
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Pečená šunka s hořčicovo-medovou kůrkou

Co budeme potřebovat:
  • 2 kg uzená šunka
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • 1 ks pórek
  • 10 ks celý černý pepř

glazura:

  • 50 g hnědý cukr
  • 5 PL med
  • 2 dl červené víno
  • 1 PL pomerančová kůra
  • 1 špetka sůl
  • 3 PL francouzská hořčice
  • podle chuti hřebíček


Jak budeme postupovat:

  • Šunku vložte do hlubokého hrnce a přidejte nakrájenou petržel, mrkev a pórek.
  • Osolte a opepřete a přidejte do hrnce asi deset zrnek pepře.
  • Zalijte vodou, přiveďte k varu, přikryjte a nechte vařit asi 2,5 hodiny.
  • Připravte glazuru: v malém hrnci přiveďte k varu med, cukr a víno. Když směs začne silně bublat, odstavte ji z ohně a vmíchejte nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přidejte špetku soli, abyste ještě více zvýraznili sladkou chuť glazury.
  • Uvařenou šunku scedíme a necháme asi 1 hodinu chladnout.
  • Horní část šunky nařízněte do mřížky (asi 1 cm hluboké) a potřete ji hořčicí.
  • Do míst, kde se zářezy protínají, zapíchněte hřebíček, abyste na povrchu šunky vytvořili jakéhosi hřebíčkového ježka.
  • Pak šunku opatrně potřete polovinou glazury a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
  • Po půl hodině ji vyjměte, potřete zbylou polevou a pečte při stejné teplotě dalších 20 minut.
  • Šunku nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky a podávejte s chlebem, bramborami nebo v salátu.
  • Před krájením nezapomeňte vyjmout hřebíček! 🙂

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento inspirativní recept na na pečenou šunku i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na šťavnaté zapečené vepřové maso s česnekem, hořčicí a zeleninou na jednom pekáči!