Úžasně šťavnatá a podmanivě aromatická pečená šunka s hořčicovo-medovou kůrkou, která je tak univerzální, že když se do ní pustí celá rodina, nevydrží na stole tak dlouho, jak byste doufali!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečená šunka s hořčicovo-medovou kůrkou
Co budeme potřebovat:
- 2 kg uzená šunka
- 1 ks mrkev
- 1 ks petržel
- 1 ks pórek
- 10 ks celý černý pepř
glazura:
- 50 g hnědý cukr
- 5 PL med
- 2 dl červené víno
- 1 PL pomerančová kůra
- 1 špetka sůl
- 3 PL francouzská hořčice
- podle chuti hřebíček
Jak budeme postupovat:
- Šunku vložte do hlubokého hrnce a přidejte nakrájenou petržel, mrkev a pórek.
- Osolte a opepřete a přidejte do hrnce asi deset zrnek pepře.
- Zalijte vodou, přiveďte k varu, přikryjte a nechte vařit asi 2,5 hodiny.
- Připravte glazuru: v malém hrnci přiveďte k varu med, cukr a víno. Když směs začne silně bublat, odstavte ji z ohně a vmíchejte nastrouhanou pomerančovou kůru. Nakonec přidejte špetku soli, abyste ještě více zvýraznili sladkou chuť glazury.
- Uvařenou šunku scedíme a necháme asi 1 hodinu chladnout.
- Horní část šunky nařízněte do mřížky (asi 1 cm hluboké) a potřete ji hořčicí.
- Do míst, kde se zářezy protínají, zapíchněte hřebíček, abyste na povrchu šunky vytvořili jakéhosi hřebíčkového ježka.
- Pak šunku opatrně potřete polovinou glazury a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
- Po půl hodině ji vyjměte, potřete zbylou polevou a pečte při stejné teplotě dalších 20 minut.
- Šunku nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky a podávejte s chlebem, bramborami nebo v salátu.
- Před krájením nezapomeňte vyjmout hřebíček! 🙂
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní recept na na pečenou šunku i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na šťavnaté zapečené vepřové maso s česnekem, hořčicí a zeleninou na jednom pekáči!