Stařecké jazyky – pikantní a lahodný pokrm z mletého masa a zeleniny

Tyto stařecké jazyky jsou tak chutný, že se dá jen těžko popsat slovy. Chutné, lákavé, ze snadno dostupných surovin! Nejen, že si pochutnáte, ale suroviny navíc můžete obměňovat podle vašich chutí a možností. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut.

Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

  • 300 ml mléka
  • 3 vejce
  • mouka – kolik chcete
  • sůl – podle chuti
  • 800 g mletého masa (libovolného druhu; my jsme použili krůtí maso)
  • 1 sklenice rýže
  • 4 cibule
  • 4 velké mrkve
  • 2 sklenice vody nebo kuřecí polévky
  • olej – na smažení

přidejte chilli, pokud máte rádi pálivé jídlo


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Vejce vyšlehejte do hladka pomocí metličky a podle chuti je osolte.

2. Přidejte 200 ml mléka. Míchejte.

3. Postupně přidejte prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho prohněťte rukama. Mělo by být poměrně husté a nelepivé.

4. Nechte ho 15-20 minut odpočívat a přikryjte ho potravinovou fólií.

5. Připravte náplň: Do hluboké mísy vložte mleté maso, jednu cibuli nakrájenou na kostičky, předem uvařenou rýži, 100 ml mléka a sůl podle chuti. Velmi dobře promíchejte (nejlépe rukama).

6. Těsto nakrájejte na 6 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.

7. Náplň rozdělte na 6 přibližně stejných dílů.

8. Na pomoučeném stole rozválejte každý kousek těsta na tenký obdélníkový plát.

9. Náplň rovnoměrně rozetřete jednou stranou a poté ji rozválejte do kompaktní rolády, přičemž začněte u jednoho delšího okraje.

Zdroj: retete-usoare.eu

10. Vzniklý váleček nakrájejte na 7 cm dlouhé kousky.

11. Totéž proveďte se zbývajícím těstem a náplní.

12. Smažte závitky na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Zdroj: retete-usoare.eu

TIP: Pokud chcete závitky podávat tak, jak jsou, bez dalších přísad, smažte je na mírném ohni pod pokličkou, aby se uvnitř uvařily.

13. Nakrájejte 3 cibule na kostičky a mrkev nastrouhejte na velkém struhadle. Smažte je na přiměřeném množství oleje, dokud nezměknou. Nakonec je podle chuti osolte.

14. Poté zeleninu a rolky střídavě rozprostřete na hlubokou pánev nebo pánev. První a poslední vrstva by měla být pečená. Do pánve nalijte vodu nebo kuřecí vývar a přikryjte ji pokličkou.

Zdroj: retete-usoare.eu

15. Hrnec postavte na mírný oheň a rolky vařte 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť.