Neuvěřitelně jednoduchý recept na buchty plněné marmeládou. Tyto báječné buchty nenechají nikoho lhostejným! Tento typ kynutého těsta lze samozřejmě použít i k přípravě dalších pokrmů: jiných buchet, placiček nebo koláčů.

Co budeme potřebovat:
- 200 ml teplého mléka (+ 2-3 lžíce mléka na potření buchet před pečením)
- 10 g čerstvého droždí nebo 3-4 g sušeného droždí
- 40 g cukru
- jedno středně velké vejce (při pokojové teplotě)
- přibližně 400 g hladké mouky
- 50 g másla nebo rafinovaného slunečnicového oleje (při pokojové teplotě)
- ½ lžičky soli
- 150-200 g ovocného džemu (my jsme použili třešňový džem)
- moučkový cukr – na ozdobu
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: V hluboké míse smíchejte teplé mléko, cukr a rozdrobené droždí. Nechte je působit 15 minut, dokud se neobjeví charakteristická pěnová “čepička”, která značí aktivaci kvasinek.
2. Přidejte sůl a lehce rozšlehané vejce. Míchejte.
3. Postupně přidejte prosátou mouku a lžící dobře promíchejte. Když těsto zhoustne, přeneste ho na pracovní plochu a pokračujte v hnětení rukama. Mělo by být měkké a mírně lepkavé. Neobalujte ho příliš velkým množstvím mouky!
4. Jakmile se do těsta dostane všechna mouka, vložte na něj měkké máslo a pokračujte v hnětení, dokud těsto nebude hladké, homogenní, pružné a nelepivé. Tento proces trvá přibližně 5 minut.
TIP: Pokud chcete máslo nahradit rafinovaným slunečnicovým olejem, přidejte ho do těsta spolu s vejcem a solí. Můžete také použít rozpuštěné a vychlazené máslo a smíchat ho s tekutými přísadami najednou.
5. Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do hluboké, olejem vymazané mísy. Přikryjte je potravinovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut, dokud se objem nezdvojnásobí nebo neztrojnásobí.

6. Vytvarujte buchty: Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu a jemně ho prohněťte. Rozdělte je na 9 stejných dílů o hmotnosti 80 g. Dobře je prohněťte (tím se z těsta odstraní velké vzduchové bubliny a buchty budou mít malou pórovitou strukturu) a vytvarujte z nich kuličky. Přikryjte je čistou kuchyňskou utěrkou, aby se povrch nevysušil.

7. Vezměte první kuličku těsta a jeden okraj dlaní srolujte, aby měl tvar trubičky.
8. Poté těsto rozválejte válečkem na těsto. Výsledkem je tvar kapky.
9. Položte lžičku džemu k okraji, který je základem “kapky”. Poté okraj přeložte a přilepte k nugátu, aby se náplň utěsnila.
10. Poté placičku stočte do rolády. Konec opatrně slepte.

11. Stejným způsobem vytvarujte všechny buchty. Kuličky těsta použijte v pořadí, v jakém byly vytvarovány, aby si “odpočinuly”.
12. Buchty položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud chcete, můžete použít velký tác, aby mezi nimi zůstaly mezery. Použili jsme malý tác (22 x 30 cm), protože jsme chtěli, aby se okraje slepily.

13. Buchty přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 20-30 minut “odpočívat”.
14. Pomocí silikonového štětce je potřete rozšlehaným vejcem nebo mlékem.
15. Buchty pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ověřte, zda jsou hotové, a vyzkoušejte je párátkem.
16. Nechte je vychladnout. Poté je posypeme moučkovým cukrem.

Buchty podávejte s čajem, kávou nebo mlékem. Jsou super nadýchané a mega chutné!
Přejeme vám dobrou chuť!