Tento čokoládový dort je velmi rychlý, protože se peče v jedné vrstvě (trvá 10-15 minut). Zatímco se vrchní část peče, můžete si připravit krém. Dort se pak za 15 minut sestaví, dá se na 15 minut do mrazáku, aby trochu ztuhl, a může se podávat. Její těsto je měkké, vlhké a nevyžaduje zdobení. Výborně se kombinují s čokoládovým máslovým krémem, který je velmi hladký (není mastný, není cítit máslo). Pusťte se do vaření!
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 4 vejce (čistá hmotnost – 220-250 g; při pokojové teplotě)
- 200 g cukru (jeden téměř plný šálek)
- 400 g kefíru (při pokojové teplotě)
- 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje (8 polévkových lžic)
- 7 g jedlé sody (1 čajová lžička)
- 230 g hladké mouky (2 téměř plné hrnky)
- 50 g kakaového prášku (5 polévkových lžic)
- 1-2 g soli (¼ čajové lžičky)
Na krém:
- 200 g měkkého másla (při pokojové teplotě)
- 300 g kondenzovaného mléka (1 sklenice; pokojová teplota)
- 30 g kakaového prášku (3 polévkové lžíce)
- 18 ml brandy nebo brandy (2 polévkové lžíce) – nepovinné
Objem použité sklenice je 250 ml.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Smíchejte prosátou mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
2. Vejce rozklepněte do hluboké mísy (pokud jste je právě vyndali z lednice, omyjte je a přikryjte teplou vodou, zatímco budete připravovat ostatní ingredience – tak se stihnou zahřát). Přidejte cukr, teplý kefír a rafinovaný slunečnicový olej. Pomocí mixéru rozmixujte dohladka.
3. Přidejte suché přísady. Mixujte mixérem na nízké otáčky, dokud nebude hladké a bez hrudek.
4. Těsto přeneste na standardní plech (32 x 39 cm) vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
5. Pečte 12-15 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Doba pečení závisí na tloušťce těsta a teplotě v troubě. Zkontrolujte propečení párátkem.
6. Vyjměte těsto z trouby a vyklopte ho na další kus pečicího papíru. Odstraňte z povrchu papír, na kterém se peklo. Nechte ji zcela vychladnout (to se děje velmi rychle).
7. Okraje těsta uhlaďte a pak ho rozdělte na 3 nebo 4 stejné díly.
8. Zbylé kousky po uhlazení vrcholků nastrouhejte a použijte na zdobení dortu.
9. Připravte krém: Měkké máslo šlehejte 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé, a to mixérem na vysoké otáčky.
10. Do másla přidejte kondenzované mléko. Vše vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky dohladka.
11. Přidejte kakaový prášek a prosejete ho přes jemné síto. Pomocí mixéru ji vmíchejte do krému.
12. Přidejte brandy. Znovu smíchejte. Hladký a nadýchaný krém je hotový!
13. Odložte 2-3 lžíce smetany stranou a uložte do chladničky. Později jím můžete potřít okraje dortu.
14. Sestavte dort: Vrcholy položte na talíř a potřete je 1/3 nebo 1/4 krému (podle počtu vrcholů). Uspořádejte je tak, aby měl dort pěkný a stabilní tvar. Nakonec uhlaďte krém, který vyteče mezi vrcholy.
15. Dejte koláč na 15 minut do mrazáku, aby ztuhl.
16. Poté potřete okraje odloženým krémem.
17. Okraje a povrch posypeme drobenkou, která vznikla při mletí kousků dortu.
Přejeme vám dobrou chuť!