Čokoládový dort – jednoduchý, rychlý a hotový za 45 minut

Tento čokoládový dort je velmi rychlý, protože se peče v jedné vrstvě (trvá 10-15 minut). Zatímco se vrchní část peče, můžete si připravit krém. Dort se pak za 15 minut sestaví, dá se na 15 minut do mrazáku, aby trochu ztuhl, a může se podávat. Její těsto je měkké, vlhké a nevyžaduje zdobení. Výborně se kombinují s čokoládovým máslovým krémem, který je velmi hladký (není mastný, není cítit máslo). Pusťte se do vaření!

Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

Pro vrchní části:

  • 4 vejce (čistá hmotnost – 220-250 g; při pokojové teplotě)
  • 200 g cukru (jeden téměř plný šálek)
  • 400 g kefíru (při pokojové teplotě)
  • 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje (8 polévkových lžic)
  • 7 g jedlé sody (1 čajová lžička)
  • 230 g hladké mouky (2 téměř plné hrnky)
  • 50 g kakaového prášku (5 polévkových lžic)
  • 1-2 g soli (¼ čajové lžičky)

Na krém:

  • 200 g měkkého másla (při pokojové teplotě)
  • 300 g kondenzovaného mléka (1 sklenice; pokojová teplota)
  • 30 g kakaového prášku (3 polévkové lžíce)
  • 18 ml brandy nebo brandy (2 polévkové lžíce) – nepovinné

Objem použité sklenice je 250 ml.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: Smíchejte prosátou mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.

2. Vejce rozklepněte do hluboké mísy (pokud jste je právě vyndali z lednice, omyjte je a přikryjte teplou vodou, zatímco budete připravovat ostatní ingredience – tak se stihnou zahřát). Přidejte cukr, teplý kefír a rafinovaný slunečnicový olej. Pomocí mixéru rozmixujte dohladka.

3. Přidejte suché přísady. Mixujte mixérem na nízké otáčky, dokud nebude hladké a bez hrudek.

4. Těsto přeneste na standardní plech (32 x 39 cm) vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.

5. Pečte 12-15 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Doba pečení závisí na tloušťce těsta a teplotě v troubě. Zkontrolujte propečení párátkem.

Zdroj: retete-usoare.eu

6. Vyjměte těsto z trouby a vyklopte ho na další kus pečicího papíru. Odstraňte z povrchu papír, na kterém se peklo. Nechte ji zcela vychladnout (to se děje velmi rychle).

7. Okraje těsta uhlaďte a pak ho rozdělte na 3 nebo 4 stejné díly.

8. Zbylé kousky po uhlazení vrcholků nastrouhejte a použijte na zdobení dortu.

9. Připravte krém: Měkké máslo šlehejte 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé, a to mixérem na vysoké otáčky.

Zdroj: retete-usoare.eu

10. Do másla přidejte kondenzované mléko. Vše vyšlehejte mixérem na vysoké otáčky dohladka.

11. Přidejte kakaový prášek a prosejete ho přes jemné síto. Pomocí mixéru ji vmíchejte do krému.

12. Přidejte brandy. Znovu smíchejte. Hladký a nadýchaný krém je hotový!

13. Odložte 2-3 lžíce smetany stranou a uložte do chladničky. Později jím můžete potřít okraje dortu.

14. Sestavte dort: Vrcholy položte na talíř a potřete je 1/3 nebo 1/4 krému (podle počtu vrcholů). Uspořádejte je tak, aby měl dort pěkný a stabilní tvar. Nakonec uhlaďte krém, který vyteče mezi vrcholy.

Zdroj: retete-usoare.eu

15. Dejte koláč na 15 minut do mrazáku, aby ztuhl.

16. Poté potřete okraje odloženým krémem.

17. Okraje a povrch posypeme drobenkou, která vznikla při mletí kousků dortu.

Přejeme vám dobrou chuť!