Měkký, jednoduchý a velmi rychlý koláč s marmeládou

Tento měkký a nadýchaný koláč s vrstvou džemu uprostřed může udělat velkou radost vaší rodině a přátelům. Jeho recept je jednoduchý a rychlý a mohou ho použít i začínající nebo zaneprázdněné hospodyňky, které nemají na vaření moc času!

Zdroj: retete-usoare.eu

Co budeme potřebovat:

  • 4 vejce
  • 170 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 220 g másla
  • 150 ml pomerančového džusu
  • 10 g prášku do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 200-230 g džemu nebo husté marmelády (můžete použít čokoládovou pastu, karamelizované kondenzované mléko, ořechovou pastu, smetanu atd.)

Koláč jsme pekli v obdélníkové formě o rozměrech 30 x 36 cm.


Jak budeme postupovat:

1. Vejce, krystalový cukr, vanilkový cukr a špetku soli šlehejte mixérem několik minut, dokud nejsou nadýchané, objemné a bělavé.

2. Přidejte rozpuštěné máslo (teplé, ne horké) a pomerančovou šťávu. Trochu promíchejte mixérem při nízkých otáčkách.

3. Postupně (ve dvou fázích) přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Smíchejte mixérem na nízké otáčky. Měli byste mít hladké, poměrně tekuté těsto bez hrudek.

4. Přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete.

5. Pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Zkontrolujte propečení párátkem.

6. Položte na desku a nechte zcela vychladnout. Pak ho oddělte od pečicího papíru, uhlaďte okraje a rozkrojte na 2 stejné díly.

Zdroj: retete-usoare.eu

7. Jednu ze vzniklých vrchních částí namažte ovocným džemem (my jsme použili jahodový džem) nebo výrobkem podle vlastního výběru. Nechte si malé množství na potření povrchu dortu.

8. Přikryjte první vrchol dortu druhým vrcholem dortu tak, aby spodní strana směřovala nahoru. Potřete je tenkou vrstvou džemu.

9. Zbylé kousky po uhlazení okrajů vršků rozdrobte a posypte jimi povrch dortu.

Zdroj: retete-usoare.eu

10. Nechte koláč 20 minut ztuhnout, pak ho nakrájejte na kousky a s velkou chutí podávejte! Je měkká, mírně vlhká a velmi chutná!

Přejeme vám dobrou chuť!