Už jste někdy ochutnali tento dort, který se skládá ze dvou druhů vrcholů a smetanového krému? Je velmi jemná, měkká a chutná. Některé hospodyňky přidávají na jeho vrcholky vlašské ořechy. Pojďme to udělat společně!
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 450 g mouky
- 150 g másla
- 200 g cukru
- 200 g zakysané smetany
- 30 g kakaového prášku
- 15 g prášku do pečiva
- 3 g soli
Na krém:
- 500 g 20% fermentované smetany
- 160 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru (nepovinné)
Na polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 80 ml smetany ke šlehání 33%
Jak budeme postupovat:
1.Připravte těsto: Zakysanou smetanu, cukr, sůl a prášek do pečiva dejte do hluboké mísy. Mixérem míchejte, dokud nebude hmota hladká a cukr zcela rozpuštěný.
2.Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Míchejte.
3.Postupně přidejte prosátou mouku. Pomocí háků mixéru těsto vymíchejte dohladka.
Těsto rozdělte na 2 stejné části. Do jedné z nich přidejte kakaový prášek a použijte stejné hroty mixéru.
5.Obě těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte je asi na 2 hodiny do chladničky, aby trochu ztuhla a stala se poddajnější.
6.Čokoládové těsto rozdělte na 3 stejné díly.
7.Každý kousek těsta vložte mezi 2 kusy pečicího papíru a pomocí válečku ho rozválejte na čtvercovou placku o tloušťce 2 mm a rozměrech asi 20 x 20 cm. Hrany uhlaďte pomocí čtvercového formovače.
8.Z povrchu získaného těsta odstraňte pečicí papír a přebytečné kousky těsta kolem něj. Na některých místech ho propíchněte vidličkou.
9.Pečivo pečte 5-7 minut v troubě předehřáté na 200 °C.°C.
10.Podobně postupujte i s dalšími dvěma kousky čokoládového těsta a bílým těstem. Výsledkem je 6 vrcholů. Nechte je vychladnout.
11.Připravte krém: Zakysanou smetanu a cukr šlehejte mixérem, dokud nevznikne hladký a nadýchaný krém. Cukr by se měl zcela rozpustit.
12.Sestavte dort: Vrcholy překrývejte na talíři uvnitř nastavitelné formy, střídejte je a potřete je velkou vrstvou krému (4-5 lžic na vrchol). Vrchní vrstvu nepotírejte krémem.
13.Dort nechte v chladničce asi 12 hodin ztuhnout a ztuhnout. Poté odstraňte nastavitelnou formu z jejího okolí.
14.Připravte si polevu: nad bain-marie rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu, přidejte smetanu ke šlehání a za stálého míchání ji rozpusťte.
15.Polevu rovnoměrně rozetřete po povrchu a okrajích dortu.
16.Navíc jsme jeho povrch posypali čokoládovými lupínky.
17.Porcujte a podávejte dort “Den a noc”!
Pokud chcete, můžete čokoládovou polevu vynechat: dort pokryjte strouhanou čokoládou nebo mletými ořechy.
Přejeme vám dobrou chuť.