Hledáte osvědčený recept na jemné a nadýchané lívance? Vyzkoušejte tento dnešní například s povidly nebo marmeládou a zakysanou smetanou či tvarohem. Nejen, že si pochutnáte, ale suroviny navíc můžete obměňovat podle vašich chutí a možností.
Osvědčený recept na jemné nadýchané lívance:
Co budeme potřebovat:
- 1 hrnek hladké mouky
- 0,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 0,5 hrnku mléka
- 1 ks vejce
- 2 ČL oleje
- 1 PL cukru
Jak budeme postupovat:
- Nejdříve oddělíme bílek od žloutku a z bílku si vyšleháme sníh. Následně žloutek s cukrem rozmícháme v mléce.
- Hladkou mouku společně s práškem do pečiva vmícháváme po troškách do mléka s žloutkem.
- Pokud budeme mít těsto příliš husté, tak přilijeme trochu mléka, ale těsto nesmí být řídké jako na palačinky a nakonec přidáme olej.
- Následně opatrně vmícháme sníh ušlehaný z bílku.
- Lívance smažíme na sucho dozlatova, aby měly krásně hladký povrch.
- Jemné nadýchané lívance podáváme podle chuti s povidly nebo různými marmeládami. Lze je ozdobit zakysanou smetanou nebo tvarohem. Tak můžete přelít javorovým sirupem a přidat kousky ovoce.
Přejeme Vám dobrou chuť.