Obrácený jablečný krémeš: Když máme jablka, tento koláč nesmí chybět!

Obrácený jablečný krémeš – netradiční, ale o to chutnější dezert. Je velmi krémový, šťavnatý a velmi chutný. Když jsou doma jablka, je to jasná volba!

Obrácený jablečný krémeš
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Obrácený jablečný krémeš

Co budeme potřebovat:
  • 6 vajec
  • 6 PL kr. cukr
  • 6 PL polohrubé mouky
  • 1 bal prášku do pečiva
  • 1 kg jablek – očistěte je a nakrájejte na tenké plátky

krém:

  • 4 bal. vanilkový pudink
  • 1 l vody
  • 8 lžic cukru
  • 6 žloutků

navrch:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač


Jak budeme postupovat:

  • Bílky vyšleháme na sníh, jedno po druhém přimícháme za stálého šlehání žloutky a poté při nízkých otáčkách i zbylé sypké přísady.
  • Plech vysteleme pečícím papírem a uložíme na něj hustě vedle sebe nakrájené plátky jablek. Na jablka navrstvíme těsto (plech 39×22 cm) a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 30 minut.
  • Pudinky rozmícháme ve vodě, přidáme i část cukru a uvaříme hustou hmotu. Do výsledné vychladlé hmoty opatrně všleháme i sníh z bílků (sníh vyšleháme s částí cukru).
  • Upečené těsto vyjmeme z trouby a obrátíme naopak tak, aby jablka byla nahoře. Natřeme krémem a nakonec vyšlehanou šlehačkou. Necháme vychladit a podáváme.
  • Tip: pokud chcete zužitkovat i žloutky, doporučuji zašlehat je do horkého pudinku a po vychladnutí vmícháme sníh z bílků.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento inspirativní recept na obrácený jablečný krémeš i Vašim přátelům! Inspirujte se dalšími tipy na recepty s jablky zde: RECEPTY NA JABLEČNÉ KOLÁČE.