Připravte si perfektní dezert: Tvarohový koláč s domácími sušenkami

V jednoduchosti je krása. Domácí máslové sušenky se stanou křupavým obalem tohoto dokonalého tvarohového koláče. Pojďme si ho připravit!

připravte si perfektní dezert: tvarohový koláč s domácími sušenkami
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Tvarohový koláč s domácími sušenkami

Co budeme potřebovat:

na domáce sušienky:

  • 260 g hladká mouka
  • 1 balíček vanilkový cukr
  • 100 g cukr krystal
  • 1,5 KL prášek do pečiva
  • 200 g studené máslo
  • 4 ks žloutky

na tvarohovou náplň:

  • 500 ml smetana ke šlehání
  • 200 g moučkový cukr
  • 2 balíčky Zlatý klas
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 500 g měkký tvaroh


Jak budeme postupovat:

  • Ve míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a vanilkou.
  • Potom přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a konečky prstů vypracujeme jemnou drobenku.
  • Žloutky z těsta spojte v jeden celek, který dejte na 30 minut do chladničky.
  • Potom ho rozdělíme na dvě poloviny. Jednu část uplácneme na dno malé hlubší formy (20×20 cm).
  • Druhou polovinu rozválejte mezi dvěma plechy na placku silnou asi půl centimetru (na tvaru nezáleží).
  • Obě těsta pečte současně v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Zatímco připravujete náplň, nechte ji vychladnout.
  • Vychladlou smetanu vyšleháme spolu s cukrem, zlatým klasem a zakysanou smetanou do nadýchaného krému, do kterého nakonec přimícháme tvaroh.
  • Nádivku navrstvíme na korpus v plechu, zarovnáme a na vrch rozdrobíme upečený plát.
  • Takto koláč uložíme do chladničky alespoň na 4 hodiny ideálně přes noc.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na tvarohový koláč s domácími sušenkami zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Doporučujeme také jednoduchý nepečený zákusek s banány, zakysané smetany a piškotů.