Skvělý biskupský chlebíček z bílků – ten si zamilujete

Krok za krokem vám představíme skvělý biskupský chlebíček z bílků. Dokonale doplní šálek teplého čaje, kakaa, nebo kávy. Nadšené z něj budou nejen děti, ale i mlsní dospělí. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Za recept děkujeme Martině.

delikátní jablečný koláč s mascarpone – jednoduchý a chutný – jednoduchý a chutný
Zdroj: Martina Hančlová

Recept na skvělý biskupský chlebíček z bílků:

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 1 vejce (žloutek a bílek oddělíme)
  • 6 bílků (asi 190 g)
  • 180 g cukr moučka
  • 1 špetka soli
  • 160 g polohrubé mouky
  • 70 g másla (rozpuštěné a vychladlé)
  • 1 špetka kypřícího prášku nebo sody
  • 160 g směs sušeného a kandovaného ovoce, mandlí, ořechů (lískových i vlašských), rozinek a čokolády (dala jsem bílou i tmavou na vaření)

Poleva:

  • 120 g čokolády na vaření
  • 1 cm silný plátek másla

Jak budeme postupovat:

1) Nejdříve si rozpustíme máslo a necháme vychladnout. 

2) Troubu rozehřejeme na 180 stupňů a formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem. 

3) Poté si připravíme směs – ořechy, mandle a čokolády nasekáme nebo nastrouháme v robotu na hrubém struhadle.

4) Dáme vyšlehat všech 7 bílků se špetkou soli, po našlehání snížíme výkon a přišleháme cukr, později žloutek. Přidáme mouku s práškem do pečiva a úplně naposledy už jen stěrkou lehce zamícháme směs ořechů, čokolád atd. 

5) Těsto dáme do formy a stěrkou vytvoříme trochu vyšší okraje – chlebíček nebude uprostřed tolik stoupat a zůstane rovnější. 

6) Vložíme do trouby a pečeme 40 minut (špejlí zkusíme, zda je upečeno). Po upečení vyndáme z trouby a chlebíček ještě 20 minut necháme ve formě mírně vychladnout. Teprve pak vyklopíme na alobal a polijeme připravenou čokoládovou polevou. 

7) Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme máslo, raději méně, aby zůstala čokoláda tužší a netekla nám z boků. 

8) Dáme do chladu ztuhnout. Dobrou chuť.