Vynikající dort s lahodným vanilkovým krémem, který svou chutí předčí i zákusky z cukrárny

Dnes jsme pro vás připravili recept na vynikající dort s lahodným vanilkovým krémem, který svou chutí předčí i zákusky z cukrárny. Mluvíme o báječném dortu Aniko s vanilkovým krémem, který se rozplývá na jazyku. Připravte si tuto pochoutku a uvidíte, že nebudete litovat! Chutná to opravdu báječně!

Zdroj: kiloretete.ro

Vynikající dort s lahodným vanilkovým krémem:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • cukr – 170 g
  • olej – 100 ml
  • voda – 100 ml
  • vejce – 5 ks
  • prášek do pečiva – 1 sáček
  • kakao – 2 polévkové lžíce

Na krém:

  • mléko – 800 ml
  • cukr – 140 g
  • vanilkový pudink – 2 sáčky

K výzdobě:

  • smetana ke šlehání – 300 ml
  • cukr – 250 g
  • mletá skořice

Jak budeme postupovat:

  1. Plech nebo zapékací misku s vysokými stěnami vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Mouku a prášek do pečiva prosejeme přes jemné síto do mísy a obě přísady promícháme. V jiné míse smíchejte rozšlehaná vejce s cukrem a šlehejte metličkou, dokud se cukr zcela nerozpustí a vejce se nezmění v hustou, bělavou a napěněnou hmotu. Do vaječné směsi přidejte sto mililitrů vody a stejné množství rostlinného oleje, promíchejte a poté po troškách vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
  3. Jakmile získáte homogenní těsto, nalijte do připravené formy nebo zapékací mísy asi o něco více než polovinu těsta. Poté smíchejte zbylé těsto s kakaovým práškem, důkladně promíchejte, aby vznikla tmavě hnědá hmota, a tu střídavě nalijte na bílé těsto ve formě.
  4. Nalijte dvě třetiny odměřeného mléka do hrnce a na mírném ohni ho přiveďte k varu. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem a směs důkladně promíchejte, aby v ní nezůstaly žádné hrudky. Když mléko v hrnci začne bublat, přidejte rozšlehaný pudink a cukr a směs za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Koláč ve formě přelijte pudinkem a vložte ho do předehřáté trouby, kde ho pečte asi 25 až 30 minut.
  5. Hotový koláč nechte zcela vychladnout. Mezitím vyšlehejte smetanu s moučkovým cukrem do jemné, tuhé a nadýchané pěny a po vychladnutí dortu ji rovnoměrně rozetřete po celém povrchu dortu a posypte mletou skořicí.

Přejeme dobrou chuť!