Rolády jsou vizuálně úžasné dezerty a ti z nás, kteří je už někdy dělali, vědí, že na dokonalé roládě není nic nemožného. Pokud vás nepřesvědčí vzhled, pak vás určitě zlomí představa měkkého piškotového dortu s tím nejlahodnějším krémem. Tak pojďme na to – marlenková roláda!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Marlenková roláda
Co budeme potřebovat:
na roládu:
- 6 ks vejce
- 4 PL polohrubá mouka
- 4 PL mleté ořechy
- 6 PL cukr krystal
- 1 KL prášek do pečiva
- 1 špetka sůl
na krém:
- 50 ml zakysaná smetana
- 150 g moučkový cukr
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 1 PL med
na zdobení:
- 1/2 šálku černý čaj
- 100 g nasekané ořechy
- 2 PL med
Jak budeme postupovat:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Oddělte vejce a vyšlehejte bílky se solí a cukrem do tuha. Postupně zašlehejte žloutky a nakonec prosátou mouku, prášek do pečiva a mleté ořechy.
- Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15 až 18 minut.
- Po upečení plát otočte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, odstraňte papír, z okrajů odřízněte asi 1 cm široké proužky (dejte stranou) a koláč srolujte. Nechte zcela vychladnout.
- Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem, medem a citronovou kůrou.
- Vychladlé těsto rozválejte, vnitřek pokapejte čajem, potřete zakysanou smetanou a znovu srolujte. Povrch potřete medem a posypte nasekanými ořechy a drobenkou z odříznutých okrajů rohlíku. Nechte ztuhnout v lednici.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na na marlenkovou roládu zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na tuto delikatesu v podobě ořechového dezertu s vanilkovým krémem!