Marlenková roláda – rolovaná variace oblíbeného medového koláče

Rolády jsou vizuálně úžasné dezerty a ti z nás, kteří je už někdy dělali, vědí, že na dokonalé roládě není nic nemožného. Pokud vás nepřesvědčí vzhled, pak vás určitě zlomí představa měkkého piškotového dortu s tím nejlahodnějším krémem. Tak pojďme na to – marlenková roláda!

marlenková roláda – rolovaná variace oblíbeného medového koláče
Zdroj: gateaux-et-delices.com
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Marlenková roláda

Co budeme potřebovat:

na roládu:

  • 6 ks vejce
  • 4 PL polohrubá mouka
  • 4 PL mleté ořechy
  • 6 PL cukr krystal
  • 1 KL prášek do pečiva
  • 1 špetka sůl

na krém:

  • 50 ml zakysaná smetana
  • 150 g moučkový cukr
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 PL med

na zdobení:

  • 1/2 šálku černý čaj
  • 100 g nasekané ořechy
  • 2 PL med


Jak budeme postupovat:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Oddělte vejce a vyšlehejte bílky se solí a cukrem do tuha. Postupně zašlehejte žloutky a nakonec prosátou mouku, prášek do pečiva a mleté ořechy.
  • Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 15 až 18 minut.
  • Po upečení plát otočte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, odstraňte papír, z okrajů odřízněte asi 1 cm široké proužky (dejte stranou) a koláč srolujte. Nechte zcela vychladnout.
  • Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem, medem a citronovou kůrou.
  • Vychladlé těsto rozválejte, vnitřek pokapejte čajem, potřete zakysanou smetanou a znovu srolujte. Povrch potřete medem a posypte nasekanými ořechy a drobenkou z odříznutých okrajů rohlíku. Nechte ztuhnout v lednici.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept na na marlenkovou roládu zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na tuto delikatesu v podobě ořechového dezertu s vanilkovým krémem!