Chladné podzimní počasí nám mění nejenom náladu, ale i také chutě. Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na domácí kynuté buchty, je tím pravým. Za recept děkujeme Martině.
Recept na domácí kynuté buchty s oblíbenou náplní:
Co budeme potřebovat:
- 250 ml polotučného mléka
- 4 lžíce krystalu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 70g rozpuštěného másla
- 50 ml oleje
- 300g polohrubé mouky
- 250g hladké mouky
- ¾ kostky kvasnic
Maková náplň:
- 50g mletého máku
- 100 ml mléka
- 18g cukru krupice
- skořice
- 1 lžička hrubé mouky
- 1 lžička povidel
- trošku rumu
Mléko svaříme, do mléka přisypeme mletý mák a mícháme do zhoustnutí. Poté přisypeme mouku, směs tím zhoustne. Osladíme a přidáme všechny ostatní ingredience. Necháme vychladnout.
Tvarohová náplň:
- 250g tučného tvarohu v kostce
- 1 žloutek
- rozinky
- 1 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- skořice
- rum
Všechny ingredience promícháme.
Povidlová náplň:
- 50g povidel
- 1 vrchovatá lžička cukru
- skořice
- rum
Všechny ingredience promícháme.
Jak budeme postupovat:
1) Obě mouky prosejeme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalejeme teplým mlékem. Necháme asi 10 minut kynout.
2) Ke stranám mísy dáme sůl, přidáme žloutky, vejce, máslo, olej a necháme v robotu míchat 10 minut až se těsto odlepuje od mísy a “bublinkuje”. Nechávám kynout hodinu v troubě, kterou před kynutím předehřeji na 50 °C.
3) Než nám těsto vykyne, tak připravíme náplně. Po hodině nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 24 dílů – buchet. Jednotlivé kousky roztlačíme prsty do stran (s těstem se velmi dobře pracuje, nemusíme ani podsypávat). 12ks naplníme tvarohovou náplní, 6 ks makovou, 6ks povidlovou – náplně mi vyšly akorát.
4) Každou buchtu před tím než ji dáme na plech (vyložený pečícím papírem) namočíme v oleji (pokojové teploty), necháme okapat a dáváme s mezerami na plech (buchty ještě nakynou). Plech dáme opět do vyhřáté trouby na 30 minut kynout.
5) Poté vyndáme, troubu necháme rozehřát na 170 °C a buchty potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme 25-30 minut. Necháme vychladnout – u nás se to moc nedaří :-))
- Už jsem vyzkoušela velké množství receptů, ale tenhle je opravdu na “honzovky” ten NEJLEPŠÍ, jsou jak peříčko, krásně nadýchané