Nejlepší dezerty jsou obvykle ty nejjemnější. A přesně takový je tento karamelový krémeš, který zvládne upéct každá hospodyňka. Tento pudinkovo-smetanový dezert je neuvěřitelně lahodný a chutný jako obláček. Nebudete litovat!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí karamelový krémeš
Co budeme potřebovat:
na těsto:
- 5 vajec
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 5 lžic mouky
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 balení prášku do pečiva
na krém:
- 500 ml mléka
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 5 žloutků
- 4 lžíce cukru
- 200 ml šlehačky
- 300 g karamelové čokolády
na polevu:
- 300 ml šlehačky
- 100 g hořké čokolády
Jak budeme postupovat:
- Těsto: Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do tuhé pěny.
- V míse smíchejte cukr, žloutky, olej, mouku, kakao a prášek do pečiva.
- Ručním mixérem šlehejte do hladka a poté přidejte bílky a vmíchejte je jen vidličkou.
- Piškotové těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C na 20-25 minut.
- Po upečení těsto vyjměte, oddělte od pečicího papíru a nechte vychladnout.
- Krém: Zatímco se těsto peče, připravte si krém. Ve 400 ml mléka s cukrem uvařte hustý pudink.
- Zbylých 100 ml mléka svařte se žloutky a karamelovou čokoládou nakrájenou na malé kousky.
- Nakonec přidejte žloutkovo-čokoládovou směs do krému a dobře promíchejte, případně prošlehejte ručním mixérem, aby se dobře spojila.
- Vyšlehejte smetanu ke šlehání a přidejte ji do vychladlého žloutkového krému. Dobře promíchejte.
- Nakonec ve šlehačce rozpusťte čokoládu a jemně ji vyšlehejte.
- Mírně vychladlý vanilkový krém rozetřete na těsto a přelijte čokoládovou polevou.
- Dezert uložte do chladničky alespoň na 2 hodiny. Užijte si to!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept na karamelový krémeš zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na další mňamku, konkrétně na bleskový nepečený pamlsek ze zakysané smetany a Salka.