Karamelové větrníky – jsou dokonalé, vypadají úžasně a chutnají ještě lépe. Jakmile jsme po upečení ochutnali první sousto, věděli jsme, že se k tomuto receptu určitě vrátíme.
Pokud jste milovníky sladkých dobrot, nemáte nad čím váhat. Tento recept je skvělý!
Karamelové větrníky se šlehačkou
Co budeme potřebovat:
těsto:
- 250 ml vody
- 90 g 100% tuku
- špetka soli
- 140 g hl. mouky
- 4 ks vajec
na krém:
- 0,5 l mléka
- 2 bal. vanilkového pudinku
- 70 g cukru
- 200 g másla
- 3 bal. vanilkové cukry
- 4 lžíce rumu
karamelová šlehačka:
- 100 g cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- 200 ml šlehačky
karamelová poleva:
- 150 g cukru
- 5-8 lžic smetany ke šlehání
Jak budeme postupovat:
- Všechno na těsto přivedeme k varu a přidáme 140 g mouky, mícháme 5 minut. Necháme vychladnout a pak do něj postupně zašleháme 4 vejce.
- Na plech na pečení stříkejte větrníčky. Pečte ve vysoké teplotě při 200 °C po dobu 15 minut a poté znovu při 170 °C po dobu asi 10-15 minut. Ještě teplé je odklopte.
- Krém: 0,5 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 70 g cukru, 200 g rozpuštěného másla, 3 vanilkové cukry, 4 lžíce rumu – všechno spolu povaříme až vznikne pudink.
- Karamelová šlehačka: 100 g cukru rozehřejte na zlatavý karamel a opatrně do něj přidejte 150 ml rozehřáté smetany, neustále a opatrně míchejte, uvolní se plno páry a mohli byste se opařit. Nechte vzniklé hrudky rozpustit, pak je sceďte a po vychladnutí dejte na noc do lednice. Druhý den ušlehejte 200 ml šlehačky a vmíchejte do ní krémový karamel.
- Karamelová poleva: 150 g cukru zkaramelizujeme. Za stálého míchání přidáme po kapkách 5-8 lžic smetany, jinak se mohou vytvořit hrudky. Měl by mít konzistenci tekutého medu. Je-li příliš tekutý, stačí ho zahustit trochou moučkového cukru. Namáčíme do ní vrchní poloviny větrníků a necháme okapat.
- Následně větrníky plníme jako na obrázku!
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní článek na karamelové větrníky i Vašim přátelům! Doporučujeme také ledové kostky se smetanovým krémem a čokoládovou polevou!