Vše, co byste měli vědět o tlakovém hrnci!

Milujete polévky, guláše a zkrátka vše, co vyžaduje delší vaření? Objevte kouzlo tlakového hrnce – tento typ hrnce vám ušetří čas, peníze a vlastně i námahu. Jak vlastně vznikl, co v něm všechno uvaříte a jaké typy jsou v současnosti dostupné?

Tlakový hrnec TESCOMA
Tlakový hrnec TESCOMA

Papinův hrnec

Tento název si hrnec nese díky jeho vynálezci – francouzskému matematikovi a fyzikovi Denisu Papinovi. Právě tento vědec sestrojil tlakový hrnec v roce 1679. Podle historie ale nebyl Denis Papin první – za vynálezkyni prapůvodního tlakového hrnce je považována Marie Židovka, a to již ve 2. století našeho letopočtu v severní Africe.

Jak „papiňák“ funguje?

Papiňák je hrnec se silnými stěnami, upevněnou a utěsněnou poklicí. Díky tomu, že do hrnce neproniká vzduch, který by ochlazoval vnitřek hrnce, může hrnec plnit svůj účel. Jak se jídlo vaří, vzniká pára, která se rozpíná v hrnci. Jelikož je tlakový hrnec neprodyšně uzavřen, pára se v něm kumuluje a vzniká tak uvnitř hrnce vysoký tlak a teplota. Díky tomu se rychleji a efektivněji „naruší“ struktura potraviny, která se uvnitř hrnce vaří. Právě toto je důvod, proč se jídlo v papiňáku vaří výrazně kratší dobu než v běžném hrnci.

Poklice je nejen utěsněná, ale zároveň je také opatřena pojistným ventilem. Přebytečná pára tedy může unikat ven a v případě, kdy by došlo k nežádoucímu přetlakování, je zde i pojistka – ta se v krajním případě uvolní a pára může unikat rychleji.

Guláš z tlakového hrnce TESCOMA
Guláš z tlakového hrnce TESCOMA

Výhody tlakového hrnce

Úsporu času poznáte nejvíce při přípravě jídel, která se v běžném hrnci vaří velmi dlouho. Například tedy guláše a polévky. Pokud vaříme tužší kousky hovězího masa, změknou už po 20 – 60 minutách. Pokud bychom se rozhodli stejný druh masa dusit v běžném hrnci, museli bychom je jednak předem naložit do oleje nebo loje a samotné vaření by trvalo několik hodin.

Pozor však na naťovou zeleninu – například petrželku. Tato zelenina může velmi snadno ucpat ventily. Zároveň hrnec nikdy příliš nenaplňujte – hrozí pak příliš rychlý nárůst tlaku.

Sada tlakových hrnců TESCOMA
Sada tlakových hrnců TESCOMA

Druhy tlakových hrnců

Klasický tlakový hrnec – ten můžete použít na plynovém či elektrickém sporáku.

Elektrický takový hrnec – zapojíte do zásuvky a jídlo je v něm hotové ještě rychleji než v klasickém tlakovém hrnci.

Tlakový hrnec na indukci – používá se stejně jako klasický tlakový hrnec, nicméně jej lze využít na indukčním sporáku.

Pokud však potřebujete více velikostí, mohla by se vám hodit sada tlakových hrnců!