Pořádek musí být!

Jaký jste typ? Spíše pořádný až akurátní? Všechno máte „v lajně“ – ve skříni komínky, hrnečky podle velikosti, události v diáři dle barvy? Nebo to s tím pořádkem nijak moc nepřeháníte?  Svetry, košile, trička na jedné hromadě; šroubky, matičky i hřebíčky v jednom šuplíku? Jistěže, nic se nemá přehánět, avšak v některých případech je přehled o tom, co kde máme, potřebný až nezbytný.

Přiznejme si, že občas všichni, i ti nejvíce pořádkumilovní jedinci, mají problém udržet pořádek v domácnosti, v garáži či v zahradním domku. Neustále něco pořizujeme, protože to prostě potřebujeme …  nové oblečení, modernější elektroniku, výkonnější nářadí. Prostory ale nejsou nafukovací, tak co s tím? Kam to všechno uložit? A to luštíme rébus v malém měřítku. V daleko větším rozsahu musí úložné prostory řešit skladoví manažeři třeba v průmyslových závodech.

pořádek musí být!

Pravděpodobně, každý výrobní podnik má svůj sklad surovin a materiálů potřebných k výrobě polotovarů či finálních výrobků. Zde je pořádek a přehled velmi žádoucí. Velikost skladu se nepochybně odvíjí od velikosti podniku a v souladu s tím je nastaven systém evidence a manipulace. Je nutné vymyslet úložný systém regálů a ideálně při tom využít moderní techniku.

Jak se říká: „pokrok nezastavíš“, není tedy divu, že dochází k nepřetržitým inovacím a proměnám výrobních procesů. Vše se digitalizuje, propojuje a automatizuje. Průmysl ve své podstatě prochází další revolucí, v pořadí již čtvrtou. Výsledkem této etapy, označované jako průmysl 4.0, by měl být vznik „chytrých továren“, jež převezmou jednoduché činnosti nyní vykonávané lidmi. Skladník pobíhající od regálu k regálu se štosem skladových karet v ruce bude minulostí. Neustále se vyvíjející technologie umožňují šetřit čas a energii zaměstnanců. Rovněž zvyšují rychlost požadovaných činností.

pořádek musí být!

Kromě obecně zavedených zvyklostí, tedy že sklad je součástí továrny, existuje tak zvaný konsignační sklad. Specifikum takového skladu spočívá v tom, že zboží (polotovar nebo finální produkt) je stále majetkem dodavatele, ačkoli je sklad zřizován odběratelem. Zboží je ze skladu odebíráno průběžně dle potřeby. Na základě smlouvy odběratel hradí za odebrané zboží a dodavatel doplňuje zásoby.

Kdo ví, kam nás stále modernější technologie zavedou. Budou skladníci sedět ve vyvýšené „kukani“ a číst Vergilia v originále? Jedno je však jisté, pořádek ve skladu zkrátka být musí!