Je tu znovu to roční období: sezóna sběru jablek. A existuje řada dobrých důvodů, proč byste měli chtít naplnit košík po okraj. Jablka oprávněně patří do kategorie nejoblíbenějších druhů ovoce a není se čemu divit. Nejenže chutnají lahodně samy o sobě, ale jsou často přidávána i do jiných pokrmů, kde jsou různým kořením povýšena na další chuťovou úroveň. Když k tomu ještě připočteme všechny zdravotní benefity, které toto ovoce přináší, jejich popularita v našich očí ještě narůstá.
O jakých zdravotních benefitech mluvíme? Pojďme se podívat na seznam těchto 10 působivých důvodů, proč zařadit jablka do svého jídelníčku. Ne nadarmo se říká: „one apple a day, keeps the doctor away“ (v překladu: „jedno jablko denně vás udrží daleko od lékaře“).
(1) Jablka jsou výživná
Jedná se o ovoce, které je bohatým zdrojem vlákniny a vitamínu C. Dále obsahuje polyfenoly, které se vyskytují především ve slupce, a které mohou mít řadu zdravotních výhod. Ze studií vychází, že mezi další živiny, které jablko pojímá, patří také například draslík, vitamin K, mangan, měď a vitamíny A, E, B1, B2 a B6.
(2) Jsou dobré pro Vaše srdce
Jablka podporují zdraví srdce ihned několika způsoby. Snížené riziko kardiovaskulárního onemocnění může souviset s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, která pomáhá snížit cholesterol v krvi. Kromě toho, jak jsme již zmínili, jablko obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační účinky, a který pomáhají snižovat krevní tlak a jsou spojovány s nižším rizikem mrtvice.
(3) Jsou spojeny s nižším rizikem diabetu
Několik studií spojuje konzumaci jablek s nižším rizikem cukrovky 2. typu, a to díky jejich obsahu již zmiňovaných polyfenolových antioxidantů.
(4) Jsou prebiotiky a podporují dobré střevní bakterie
Jablka obsahují pektin, druh vlákniny, která působí jako prebiotikum. To znamená, že vyživuje dobré bakterie ve střevě. Nový výzkum také naznačuje, že pektin může být důvodem některých ochranných účinků jablek proti obezitě, cukrovce 2. typu a srdečním onemocněním.
(5) Obsahují sloučeniny, které mohou pomoci v boji proti astmatu
Jablka bohatá na antioxidanty mohou pomoci chránit vaše plíce před oxidačním poškozením. Slupka jablka totiž obsahuje flavonoid quercetin, který může pomoci regulovat imunitní systém a chránit před astmatem.
(6) Jablka mohou podpořit zdravé trávení a hubnutí
Strava bohatá na ovoce (a zeleninu) Vám může pomoci udržet si zdravou váhu – nebo shodit nějaké to kilo. Jelikož jsou jablka plná vlákniny, jsou na tomto seznamu vysoko. Vláknina totiž zpomaluje trávení a vzestup hladiny cukru v krvi. Tím Vás udržuje sytými a je méně pravděpodobné, že se budete přejídat. Také je jablko skvělou alternativou, kterou je dobré mít po ruce, pokud Vás přepadne chuť na sladké.
(7) Mohou být dobrá pro zdraví kostí
Konzumace ovoce je spojena s vyšší hustotou kostí, což je ukazatel jejich zdraví. A právě antioxidační a protizánětlivé sloučeniny v jablkách mohou zdraví kostí podporovat. A co víc, konzumace ovoce může pomoci zachovat kostní hmotu, jak stárnete.
(8) Mohou pomoci předcházet Alzheimerově chorobě
Je čas začít jíst více jablek a dalších potravin bohatých na flavonoidy. Jeden výzkum zjistil, že u dospělých ve věku 50 let a starších, kteří ve svém jídelníčku mají pouze malé množství potravin bohatých na flavonoidy, jako jsou bobule nebo jablka, byla 2 až 4krát vyšší pravděpodobnost, že se během 20 let rozvine Alzheimerova choroba a související typy demence oproti lidem, kteří jedli více potravin bohatých na flavonoidy.
Tak co na to říkáte? Přesvědčil Vás tento článek natolik, abyste do svého jídelníčku zařadili více jablek? Je zřejmé, že jablka jsou pro nás neuvěřitelně přínosná a jejich konzumace je spojena s nižším rizikem mnoha závažných onemocnění. Pro největší přínosy jezte ovoce celé se slupkou a dužinou.