Pokud hledáte ideální inspiraci na dezert k nedělní kávě či snídani, pak je tento recept přesně pro vás! Dnes si konkrétně přichystáme nadýchaný jablečný závin. Příprava této mňamky je velice jednoduchá a časově nenáročná. Hotovo jej máte za pár desítek minut. Spojením skvělého těsta s jablky je prostě božské. Dobře si tedy tento recept uložte, rozhodně tento koláč neděláte naposled!
Už se vám začínají sbíhat sliny? Pojďme si tedy společně přichystat tento nadýchaný jablečný závin!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept a chcete se s námi o něj podělit, pak rozhodně navštivte naší facebookovou skupinu Prima kuchařka.
Co budeme potřebovat:
těsto
- 150 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g másla
- 3 ks vajec
- 3 PL cukru
- půl ČL soli
- 500 g pšeničné mouky
náplň
- 5-6 ks jablek
- jednu PL cukru
- 1 ČL skořice
- 1 šálek nasekaných vlašských ořechů
Jak budeme postupovat:
1) Začneme tím, že si smícháme vejce s cukrem a změklým máslem. Důkladně promícháme!
2) Přidáme droždí a vlažné mléko.
3) Důkladně promícháme a poté přidáme prosetou mouku.
4) Vypracujeme si hezké a hladké, nelepivé těsto.
5) Nyní si připravíme mísu, kterou si namastíme a umístíme do ní naše těsto. Překryjeme jej a necháme jednu hodinu kynout.
6) Pokračujeme náplní. Jablka si oloupeme a nastrouháme.
7) Nastrouhaná jablka si poté umístíme na pánev a trochu jej osmahneme. Přidáme cukr a stále mícháme.
8) Přidáme skořici a opět promícháme. Následně přidáme nasekané ořechy a opět promícháme.
9) Jakmile nám těsto nakyne, tak jej na pomoučněném vále rozválíme a po celém povrchu pomažeme rozpuštěným máslem. Nyní na těsto rovnoměrně umístíme naší uvařenou směs.
10) Začneme rolovat, tak jak vidíme na obrázku.
11) Spojíme okraje rolády a umístíme jej na plech, který jsme si vystlali pečícím papírem. Následně nožem opatrně nařízneme, tak jak vidíte na obrázku.
12) Každý nařezaný kus otočíme, tak aby byla náplň směrem nahoru.
13) Překryjeme folií a necháme 20 minut odpočinout.
14) Poté folii odstraníme a potřeme náš závin vajíčkem.
15) Pečeme při 180 stupních zhruba 30 minut. Máme hotovo!
Přejeme dobrou chuť!