Hledáte tip na dokonalý dezert? Pokud ano, tak určitě vyzkoušejte tento dnešní. Fantastický krém ve spojení s křupavým lístkovým těstem a máslovou polevou. Zaručujeme Vám, že si ho všichni zamilují a na stole nevydrží moc dlouho. Napište nám do komentářů pod článek, jestli jste už tento fantastický recept vyzkoušeli, nebo jestli se ho teprve chystáte vyzkoušet.
Co budeme potřebovat:
na náplň:
- 1 litr mléka
- 8 vajec
- 300 g krystalového cukru
- 100 g hladké mouky
- 1 vanilkový lusk (můžeme nahradit 1 lžičkou vanilkového extraktu)
- 25 g želatiny v prášku
Na šlehačkovou vrstvu:
- 400 ml smetany na šlehání (33%)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 bal ztužovač do šlehačky
Na polevu:
- ½ lžičky rozpustné kávy
- 5 lžic mléka
- 200 g krystalového cukru
- 70 g másla
- 1 bal. listového těsta
Plech na pečení 36 x 24 cm
Jak budeme postupovat:
1) Rozmrazené listové těsto rozdělíme na polovinu a rozválíme na dva tenké pláty.
2) Pláty následně propícháme vidličkou a upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě (při teplotě 180 stupňů asi 15 minut).
3) Dále si připravíme krém. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Postupně přidáme mouku, vanilku a 150 ml mléka. Vyšleháme hladkou hmotu.
4) Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh.
5) 700 ml mléka přendáme do hrnce a dáme na plamen. Když se mléko zahřeje postupně do něj vmícháme žloutkovou hmotu a za stálého míchání vaříme, dokud nevznikne hustý pudink.
6) Do zbylého mléka nasypeme želatinu, necháme nabobtnat a následně rozpustíme zahříváním na plameni (podle návodu na obalu).
7) Následně želatinu necháme chvíli vychladnout a poté ji opatrně vmícháme do sněhu. Sníh pak vmícháme do ještě horkého žloutkového pudinku a vymícháme nadýchaný krém.
8) Nakonec se pustíme do přípravy polevy. Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm kávu. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme přibližně 9 minut. Vypneme plamen a do horké směsi vmícháme máslo a důkladně promícháme. Měli bychom získat hladkou karamelovou hmotu.
9) Karamel natřeme na jeden upečený plát těsta a ten nakrájíme na kostičky.
10) Na celý plát těsta navrstvíme ještě teplý krém, uhladíme a necháme vychladnout.
11) Ze smetany, cukru a ztužovače ušleháme tuhou šlehačku, kterou navrstvíme na vychladlý krém. Nakonec krémeš rovnoměrně pokryjeme čtverečky listového těsta s polevou.
12) Vložíme do lednice ztuhnout a můžeme servírovat.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept i s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnou recept na tvarohový koláč.
Zdroj receptu: citromhab.blogspot.com