Falešný větrník na plechu z listového těsta – Fantastická chuť

Hledáte tip na dokonalý dezert? Pokud ano, tak určitě vyzkoušejte tento dnešní. Fantastický krém ve spojení s křupavým lístkovým těstem a máslovou polevou.  Zaručujeme Vám, že si ho všichni zamilují a na stole nevydrží moc dlouho. Napište nám do komentářů pod článek, jestli jste už tento fantastický recept vyzkoušeli, nebo jestli se ho teprve chystáte vyzkoušet.

vetrnik
Zdroj: citromhab.blogspot.com

Co budeme potřebovat:

na náplň:

  • 1 litr mléka
  • 8 vajec
  • 300 g krystalového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vanilkový lusk (můžeme nahradit 1 lžičkou vanilkového extraktu)
  • 25 g želatiny v prášku

Na šlehačkovou vrstvu:

  • 400 ml smetany na šlehání (33%)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 bal ztužovač do šlehačky

Na polevu:

  • ½ lžičky rozpustné kávy
  • 5 lžic mléka
  • 200 g krystalového cukru
  • 70 g másla
  • 1 bal. listového těsta

Plech na pečení 36 x 24 cm


Jak budeme postupovat:

1) Rozmrazené listové těsto rozdělíme na polovinu a rozválíme na dva tenké pláty.

2) Pláty následně propícháme vidličkou a upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě (při teplotě 180 stupňů asi 15 minut).

3) Dále si připravíme krém. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Postupně přidáme mouku, vanilku a 150 ml mléka. Vyšleháme hladkou hmotu.

4) Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh.

5) 700 ml mléka přendáme do hrnce a dáme na plamen. Když se mléko zahřeje postupně do něj vmícháme žloutkovou hmotu a za stálého míchání vaříme, dokud nevznikne hustý pudink.

6) Do zbylého mléka nasypeme želatinu, necháme nabobtnat a následně rozpustíme zahříváním na plameni (podle návodu na obalu).

7) Následně želatinu necháme chvíli vychladnout a poté ji opatrně vmícháme do sněhu. Sníh pak vmícháme do ještě horkého žloutkového pudinku a vymícháme nadýchaný krém.

8) Nakonec se pustíme do přípravy polevy. Mléko zahřejeme a rozpustíme v něm kávu. Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme přibližně 9 minut. Vypneme plamen a do horké směsi vmícháme máslo a důkladně promícháme. Měli bychom získat hladkou karamelovou hmotu.

9) Karamel natřeme na jeden upečený plát těsta a ten nakrájíme na kostičky.

10) Na celý plát těsta navrstvíme ještě teplý krém, uhladíme a necháme vychladnout.

11) Ze smetany, cukru a ztužovače ušleháme tuhou šlehačku, kterou navrstvíme na vychladlý krém. Nakonec krémeš rovnoměrně pokryjeme čtverečky listového těsta s polevou.

12) Vložíme do lednice ztuhnout a můžeme servírovat.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Sdílejte tenhle fantastický recept i s Vašimi přáteli! Určitě si  také pochutnají! Můžete si také prohlídnou recept na tvarohový koláč.

Zdroj receptu: citromhab.blogspot.com