Jaké recepty lze udělat v horkovzdušné fritéze?

Horkovzdušná fritéza je čím dál tím více oblíbeným kuchyňským spotřebičem. Pro většinu lidí je to ale stále jen varianta, jak připravit zdravější variantu hranolků, přitom tento malý, velký zázrak toho snadno zvládne mnohem víc.

Zdroj: pexels.com

Jak to vlastně funguje?

Fritézu si standardně každý představí jako velký hrnec rozpáleného oleje, ve kterém si připravíte do křupava smažený řízek, krokety či hranolky. Byť se jedná o kaloricky opravdu vydatnou a dalo by se říci značně nezdravou pochoutku, občas si ji rád dopřeje každý z nás.

S horkovzdušnou fritézou, které se často také říká zdravá fritéza si můžete tato jídla dopřát mnohem častěji a bez výčitek. Tyto fritézy fungují na principu horkého vzduchu a jsou tak schopné připravit dokonalý šťavnatý pokrm buď úplně bez oleje, nebo za použití maximálně jedné lžíce. Vyhnete se tak konzumaci zbytečných kalorií a karcinogenních látek, které při přepalování oleje v klasické fritéze vznikají.

Horkovzdušné fritézy navíc zvládají plno dodatkových funkcí a pokud si stále nevíte rady s výběrem, určitě vám pomůže test horkovzdušných fritéz.

Zdroj: pixabay.com

Nemyslete jen na přílohy

I když k tomu představa o fritéze trochu svádí, nemyslete si že v ní připravíte pouze standardně smažené přílohy či jídla. S tímto pomocníkem začnete v kuchyni opravdu kouzlit.

Mimo to, že zvládne odlehčenou variantu klasických hranolek, můžete v něm připravit i zeleninové hranolky či chipsy. Problém nebudou ani cibulové kroužky, falafel či plněné žampiony. Kvalitně v něm ale připravíte také pokrmy z masa.

Steak z hovězího vysokého roštěnce

Pokud jste milovníkem masa, ale příprava steaků je pro vás příliš zdlouhavá a náročná, právě s horkovzdušnou fritézou si je můžete začít naplno užívat. Připravené maso stačí nasolit, opepřit a dát smažit do fritézy při teplotě 200° na dobu  12-14 min. V polovině času maso otočte, aby se propeklo rovnoměrně a po vyndání potřete bylinkovým máslem. 

Kuřecí řízky

Již zmiňovaná klasika na kterou zkrátka nelze zapomenout. Maso si připravte tak jak jste zvyklí – kuřecí řízky naklepejte, ososlte a obalte v trojobalu. Pokud chcete recept ještě o něco vylepšit, můžete strouhanku zaměnit za rozdrcené corn-flakes a věřte že si opravdu pochutnáte. Pak opět stačí vložit připravené řízky do fritézy na smažení na 200°po dobu cca 15 minut. V polovině doby maso otočte, aby bylo propečené rovnoměrně a můžete podávat.

Zdroj: pexels.com

Švédské masové kuličky

Ano, i tato oblíbená pochoutka jde připravit v horkovzdušné fritéze s minimem práce. Připraavte si masovou směs smícháním mletého masa, cibule, česneku a žloutků. Nezapomeňte také na strouhanku, zázvor, pepř, trochu skořice, kardamonu a sůl. Z 600g mletého masa připravíte 30 – 35 kuliček, které smažte na 180° po dobu cca 6 minut. Rychlovka k večeři kterou ocení celá rodina je opět hotová raz dva. 

Jde to i na sladko

Ano, horkovzdušná fritéza opravdu zvládnete připravit nejen hlavní chod a přílohu, ale i sladký dezert. tady už můžeme trochu polemizovat o tom, zda se jedná o zdravou variantu. Použité suroviny by asi požadavky výživových poradců nesplňovaly, nicméně některé dezerty které se standardně také smaží budou alespoň odlehčenou verzí.

Připravit si můžete různé sladké i slané varianty dobrot z listového těsta. Snadno upečete muffiny, či čerstvé domácí houstičky. Horkovzdušná fritéza tak určitě nebude jeden ze spotřebičů, na který se bude na kuchyňské lince jen prášit. Díky snadnému a multifunkčnímu využití vás třeba naopak vaření zase začne bavit a zvládnete i jídla, které standardně odrazují náročnou přípravou. Další zajímavé a hlavně zdravé recepty najdete ZDE

Donuty 

I tuto typicky americkou pochoutku lze snadno připravit v horkovzdušné fritéze a ušetřit tak kalorie z přepáleného oleje. 

Na těsto budete potřebovat ½ hrnku mléka, ¼ hrnku cukru, kostku droždí, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, špetku soli, 4 lžíce rozpuštěného másla, vejce a vanilkový extrakt.

Nejprve nechte z mléka, droždí a trochu cukru vzejít kvásek. V míse si mezitím vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce a vanilkový extrakt. Na závěr přimíchejte kvásek a postupně přidávejte mouku smíchanou se solí. Těsto důkladně prohnětejte a nechte kynout cca 1h.

Pak už stačí jen vykynuté těsto vyválet a například pomocí hrnečku a panáku vykrájet jednotlivé donuty. Takto připravené je nechejte ještě hodinu kynout. Nádobu fritezy vyložte pečícím papírem a postupně pečte donuty na 190 °C po dobu 6 minut. Na závěr už je stačí jen namočit do vaší oblíbené polevy a případně přidat i posyp.

Inspirujte se také recepty na 3 výborné domácí krémy!