Jak na 100 % poznat, že vejce z regálu nekoupíš – tři signály, které musíš sledovat

Zdroj: istock.com
Někdy sklopená špatná vejce neodhalíme hned – ale i jedna zkažená vejce v nádobě může zkazit celou chuť a přinést zdravotní komplikace. V horkých dnech roste riziko salmonely a trvanlivost vajec se krátí. Naštěstí existují tři umožňující triky, které fungují na sto procent – stačí ti jen oči, uši, nos a obyčejná voda.

Znak 1: Vznášející se vejce ve vodě značí problém

Naplň misku čistou vodou, vlož do ní pochybné vejce a sleduj, co se stane. Čerstvé vejce spadne ke dnu. Pokud se po chvíli začne vznášet, je sice starší, ale pořád jedlé. Jakmile ale vejce plave na hladině, okamžitě ho zahoď. Vzduch, který se v něm usadil, signalizuje rozdílné složení a možný rozklad – rozhodně riskovat nemusíš.

Znak 2: Vejce chrastí? Je čas se rozloučit

Přilož vejce k uchu a jemně s ním zatoč. Čerstvé vajíčko žádný zvuk nevytváří, protože v něm není žádný vzduchový prostor. Pokud bublá nebo chrastí, znamená to, že vnitřek nereaguje normálně a vejce už není dobré.

Zdroj: istock.com

Znak 3: Když bílek pokaždé prozradí pravdu

Vyklop vejce na čistý talíř. Čerstvý bílek drží žloutek pevně na místě, vypadá hustý a konzistentní. Pokud je ale řídký a roztéká se po talíři, je lisá – můžeš ho použít, ale ztraceno je ovšem mnoho kvality a někdy je už lepší se s ním rozloučit, zejména u pokrmů kde hraje čerstvost zásadní roli.

Závěr: Tři jednoduché znaky ti ušetří znechucení i zdravotní potíže

Nemusíš nechat vejci důvěru bez kontroly. Díky vodnímu testu, poslechu a inspekci bílku zvládneš během pár vteřin určit, zda dané vejce patří na talíř nebo do koše. Ušetříš si nejen peníze, ale i riziko otravy – a to se vyplatí.