
Čokoládový dort s třešněmi, likérovým krémem a oříšky je dezert, který okouzlí bohatou chutí, jemnou texturou i elegantním vzhledem. Spojení nadýchaného kakaového korpusu, sametového čokoládového krému s likérem, šťavnatých třešní a křupavých oříšků vytváří harmonii chutí, které neodolá žádný milovník sladkých potěšení.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový dort s třešněmi, likérovým krémem a oříšky
Co budeme potřebovat:
Na korpus:
- 5 vajec
- 150 g cukru (přibližně 7 lžic)
- špetka soli
- 80 g hladké mouky (cca 5 lžic)
- 45 g kakaového prášku (4 lžíce + 1 lžička)
- 30 g kukuřičného škrobu (3 lžíce)
Na čokoládovo-likérový krém s třešněmi:
- 120 g tmavé čokolády
- 70 g másla
- 120 g kondenzovaného mléka (5 lžic + 1 lžička)
- 50 ml likéru nebo koňaku (4 lžíce)
- 300 g vykostkovaných třešní (cca 2 šálky)
Na polevu:
- 130 g tmavé čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání (20 %)
- 30 ml rostlinného oleje (2 lžíce)
- 50 g ořechů (např. vlašské nebo lískové)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava korpusu
V míse šlehejte 8-10 minut vejce s cukrem a špetkou soli do nadýchané, světle žluté pěny.


Do vyšlehané směsi postupně přisypávejte prosátou hladkou mouku smíchanou s kakaovým práškem a kukuřičným škrobem.
Pomocí stěrky směs jemně zapracujte krouživými pohyby, abyste zachovali její nadýchanou a lehkou strukturu.



Hotové těsto nalijte do dortové formy o průměru 20 cm, kterou jste si předem vyložili pečicím papírem.

2. Pečení korpusu
Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 170 °C dozlatohněda.
Po dopečení nechte korpus zcela vychladnout, poté opatrně seřízněte jeho vrchní část a rukama vydlabejte měkký střed tak, abyste vytvořili prostor pro náplň, přičemž dbejte na to, aby okraje zůstaly pevné a neporušené.


Vydlabaný korpus poté opatrně vložte zpět do dortové formy, jejíž dno i boky jste předem vystlali pečicím papírem nebo dortovou fólií. Tím zajistíte snadné vyjmutí a dokonale hladký povrch hotového dortu.

3. Příprava čokoládovo-likérového krému
V kastrůlku nebo ve vodní lázni pomalu rozpusťte tmavou čokoládu společně s máslem a slazeným kondenzovaným mlékem, pak přilijte likér či kvalitní koňak a vše důkladně promíchejte, aby vznikl sametově jemný čokoládový krém.



4. Přidání třešní
Po dovaření nechte čokoládový krém mírně vychladnout, poté do něj vmíchejte vypeckované třešně a jemně promíchejte, aby s chutě propojili.


5. Přidání korpusu
Nakonec do směsi přidejte rozdrobené dno upečeného korpusu a jemně zapracujte, čímž vznikne bohatá, sametově jemná textura s dokonale vyváženou chutí.


6. Sestavení dortu
Na dno formy s připraveným korpusem rovnoměrně rozprostřete čokoládovo-likérový krém a přikryjte vrškem.


Dort následně nechte v lednici odležet alespoň 5-6 hodin, ideálně však přes celou noc, aby se chutě dokonale propojily a krém krásně zpevnil.
7. Příprava čokoládové polevy s oříšky
Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu spolu se smetanou ke šlehání a olejem, až vznikne hladká a lesklá poleva.

Následně do čokoládové polevy jemně vmíchejte nasekané lískové oříšky a dobře promíchejte.


Hotovou polevu rovnoměrně přelijte přes celý dort, jemně ji uhlaďte a nechte dort uložený v lednici po dobu 10-15 minut, aby poleva dokonale ztuhla a vytvořila hladký lesklý povrch.




Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.










































