Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Vepřová panenka plněná krémovým sýrem, sušenými rajčaty a kousky slaniny je lahůdka, která okouzlí každého milovníka dobrého jídla. Jemné maso se při pečení krásně propojí s náplní a v kombinaci s lahodnou smetanovou omáčkou s bílým vínem a bylinkami vytvoří dokonale vyvážený pokrm.

Hodí se jak na sváteční stůl, tak i na víkendový oběd pro rodinu nebo přátele.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Plněná vepřová panenka se smetanovým sýrem, sušenými rajčaty a bylinkovou omáčkou

Co budeme potřebovat:

Na panenku:

  • 1 vepřovou panenku
  • 100 g smetanového sýra (ideálně bylinkového, lze i obyčejný)
  • 50 g sušených rajčat (jemně nakrájených)
  • 50 g slaniny (nakrájené na kostičky nebo tenké plátky)
  • 1 hrst čerstvých bylinek (např. tymián, petržel)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)

Ostatní:

  • kuchyňský provázek (na svázání)

Na náplň:

  • 1 malá cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nadrobno nasekané)
  • 100 ml bílého vína (nebo zeleninového vývaru)
  • 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • sůl (podle chuti)
  • čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)

Na zdobení:

  • čerstvé bylinky (např: větvičky tymiánu nebo petržele)

Jak budeme postupovat:

1️⃣ Příprava panenky a náplně

Panenku omyjte, osušte papírovou utěrkou a lehce ji zploštěte, aby měla rovnoměrnou tloušťku přibližně 2 cm.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Panenku dochuťte solí, černým mletým pepřem, přikryjte fólií a jemně vyklepejte.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
2️⃣ Příprava náplně

V míse smíchejte smetanový sýr, nadrobno nakrájená sušená rajčata, kostičky slaniny, nasekané čerstvé bylinky a vše jemně dochuťte mletým černým pepřem.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
3️⃣ Plnění

Na rozloženou panenku rovnoměrně rozprostřete sýrovou směs a opatrně ji zarolujte nebo přehněte tak, aby náplň zůstala uvnitř.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
4️⃣ Svazování

Pevně převažte kuchyňským provázkem, aby se panenka během vaření nerozpadla.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
5️⃣  Opečení panenky

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu.

Panenku opečte ze všech stran dozlatova přibližně 2-3 minuty z každé strany, aby se maso krásně zatáhlo a získalo lahodnou zlatavou barvu.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Hotovou panenku vyjměte z pánve a nechte ji chvíli odpočinout.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
6️⃣ Příprava omáčky

Do stejné pánve vsypejte jemně nasekanou cibuli a česnek. Na mírném ohni cca 3 minuty restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne být průhledná.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Přilijte bílé víno nebo vývar a nechte z poloviny odpařit, aby se chutě spojily.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Dále přilijte smetanu ke šlehání, hořčici a rajčatový protlak. Omáčku nechte lehce cca 5 minut vařit, aby trochu zhoustla. Dochuťte solí a černým mletým pepřem podle potřeby.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
7️⃣ Dokončení v troubě

Předehřejte troubu na 200 °C (horní/spodní ohřev).

Opečenou panenku přeneste do zapékací mísy s připravenou omáčkou a podle chuti přidejte několik kousků rajčat pro svěží a výraznější chuť.

Vložte do trouby a pečte cca 20 minut, aby se maso krásně propeklo, ale zůstalo šťavnaté.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty
8️⃣ Servírování

Po upečení odstraňte provázek a panenku nakrájejte na elegantní plátky.

Na talíř naaranžujte plátky masa, přelijte je bohatě smetanovou omáčkou.

Ozdobte čerstvými bylinkami, například větvičkami tymiánu nebo petržele.

Podávejte s jemnou bramborovou kaší nebo pečenými bramborami.

Vepřová panenka plněná sýrem, sušenými rajčaty a slaninou s bylinkovou omáčkou
Zdroj: Mäsové Recepty

Dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD:

Tipy na dokonalý výsledek:

  • Sýrovou náplň můžete obohatit o nasekané ořechy nebo špetku chilli pro zajímavější chuť.
  • Při pečení můžete maso občas polít výpekem, aby bylo vláčné.
  • Omáčku lze dozdobit kapkou citronové šťávy pro osvěžení chutí.