Pudinkové řezy s lávovým efektem – vláčný dezert s překvapením uvnitř

Máte chuť na něco sladkého, krémového a zároveň neotřelého? Vyzkoušejte pudinkové řezy s lávovým efektemoriginální moučník, který v sobě ukrývá vrstvy jemného těsta, vanilkového pudinku a svěží zakysané smetany.

Zdroj: Rena Peksova

Těsto je lehké a vláčné, díky střídání světlé a tmavé vrstvy působí vizuálně efektně. Uprostřed se ukrývá pudink, který během pečení vytvoří krásný „lávový“ efekt. Na závěr vše zjemní smetanový krém se želatinou, který dortíku dodá jemnou a osvěžující vrstvu.

Ideální pro slavnostní příležitosti i víkendové mlsání.


Co budeme potřebovat

(forma cca 20×30 cm)

Na vanilkový pudink:

  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 400 ml mléka
  • 3 lžíce cukru krupice

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 90 g moučkového cukru
  • 50 ml mléka
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 125 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 1 lžíce kakaa (do části těsta)

Na krém:

  • 500 ml zakysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 6 plátků želatiny
  • 5 lžic vody
  • Kakao na posypání

Jak budeme postupovat

1. Uvaříme pudink

V hrnci smícháme pudinkový prášek, cukr a mléko. Uvaříme hustý pudink, odstavíme a necháme vychladnout – občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup.

2. Připravíme těsto

Vejce a cukr vyšleháme do světlé pěny. Přidáme mléko, olej, mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vzniklé hladké těsto rozdělíme – ¾ nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Do zbylé čtvrtiny těsta vmícháme kakao.

3. Skládání do formy

Na světlé těsto lžící rozmístíme tmavé těsto v nepravidelných hromádkách. Navrch pak lžící naneseme vychladlý vanilkový pudink. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Necháme zcela vychladnout.

4. Krém ze zakysané smetany

Želatinu namočíme do 5 lžic vody a necháme nabobtnat. Zahřejeme (nevaříme!) a přidáme 1 lžíci zakysané smetany. Dobře promícháme a vlijeme do zbytku smetany smíchané s cukrem. Vše zlehka promícháme a nalijeme na vychladlý moučník. Necháme v lednici zatuhnout.

5. Dokončení

Před podáváním povrch moučníku posypeme kakaem.

Vyzkoušejte také:


Tipy navíc

  • Rychlejší varianta: Místo domácího pudinku můžete použít hotový vanilkový.
  • Chuťová variace: Přidejte do pudinku trochu citronové kůry nebo rumové aroma.
  • Efektní dekorace: Místo kakaa posypte povrch jemně nastrouhanou čokoládou.
  • Zpevnění krému: Pokud chcete pevnější smetanovou vrstvu, použijte více želatiny nebo přidejte trochu mascarpone.
  • Letní verze: Navrch přidejte čerstvé ovoce (maliny, jahody) před zatuhnutím smetanové vrstvy.

Závěr

Pudinkové řezy s lávovým efektem jsou dezert, který okouzlí nejen chutí, ale i svým efektním vzhledem. Díky spojení kakaového a světlého těsta, jemného vanilkového pudinku a smetanového krému vzniká dokonalý moučník, který potěší při každé příležitosti. Není složitý na přípravu, ale výsledek vypadá jako z cukrárny.

Vyzkoušejte tento recept a připravte sobě i svým blízkým sladké překvapení, které se jen rozplývá na jazyku.