Máte chuť na něco sladkého, krémového a zároveň neotřelého? Vyzkoušejte pudinkové řezy s lávovým efektem – originální moučník, který v sobě ukrývá vrstvy jemného těsta, vanilkového pudinku a svěží zakysané smetany.
Těsto je lehké a vláčné, díky střídání světlé a tmavé vrstvy působí vizuálně efektně. Uprostřed se ukrývá pudink, který během pečení vytvoří krásný „lávový“ efekt. Na závěr vše zjemní smetanový krém se želatinou, který dortíku dodá jemnou a osvěžující vrstvu.
Ideální pro slavnostní příležitosti i víkendové mlsání.
Co budeme potřebovat
(forma cca 20×30 cm)
Na vanilkový pudink:
- 1 balení vanilkového pudinku
- 400 ml mléka
- 3 lžíce cukru krupice
Na těsto:
- 3 vejce
- 90 g moučkového cukru
- 50 ml mléka
- 125 ml rostlinného oleje
- 125 g hladké mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1 lžíce kakaa (do části těsta)
Na krém:
- 500 ml zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- 6 plátků želatiny
- 5 lžic vody
- Kakao na posypání
Jak budeme postupovat
1. Uvaříme pudink
V hrnci smícháme pudinkový prášek, cukr a mléko. Uvaříme hustý pudink, odstavíme a necháme vychladnout – občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup.
2. Připravíme těsto
Vejce a cukr vyšleháme do světlé pěny. Přidáme mléko, olej, mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vzniklé hladké těsto rozdělíme – ¾ nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Do zbylé čtvrtiny těsta vmícháme kakao.
3. Skládání do formy
Na světlé těsto lžící rozmístíme tmavé těsto v nepravidelných hromádkách. Navrch pak lžící naneseme vychladlý vanilkový pudink. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Necháme zcela vychladnout.
4. Krém ze zakysané smetany
Želatinu namočíme do 5 lžic vody a necháme nabobtnat. Zahřejeme (nevaříme!) a přidáme 1 lžíci zakysané smetany. Dobře promícháme a vlijeme do zbytku smetany smíchané s cukrem. Vše zlehka promícháme a nalijeme na vychladlý moučník. Necháme v lednici zatuhnout.
5. Dokončení
Před podáváním povrch moučníku posypeme kakaem.
Vyzkoušejte také:
- Připravte si domácí kuřecí nugetky s česnekovým dipem
- Připravte si domácí kuřecí kung pao s rýží
- Připravte si tento chutný recept na šunkofleky, který je jednoduchý na přípravu
Tipy navíc
- Rychlejší varianta: Místo domácího pudinku můžete použít hotový vanilkový.
- Chuťová variace: Přidejte do pudinku trochu citronové kůry nebo rumové aroma.
- Efektní dekorace: Místo kakaa posypte povrch jemně nastrouhanou čokoládou.
- Zpevnění krému: Pokud chcete pevnější smetanovou vrstvu, použijte více želatiny nebo přidejte trochu mascarpone.
- Letní verze: Navrch přidejte čerstvé ovoce (maliny, jahody) před zatuhnutím smetanové vrstvy.
Závěr
Pudinkové řezy s lávovým efektem jsou dezert, který okouzlí nejen chutí, ale i svým efektním vzhledem. Díky spojení kakaového a světlého těsta, jemného vanilkového pudinku a smetanového krému vzniká dokonalý moučník, který potěší při každé příležitosti. Není složitý na přípravu, ale výsledek vypadá jako z cukrárny.
Vyzkoušejte tento recept a připravte sobě i svým blízkým sladké překvapení, které se jen rozplývá na jazyku.