Léto je ideálním obdobím pro pečení ovocných buchet – a pokud hledáte něco opravdu jednoduchého, rychlého a přitom nadýchaného a vláčného, litá buchta s tvarohem a ovocem je přesně to pravé. Je to klasika českých domácností, kterou zvládne i začátečník a přitom vypadá (a chutná) jako z cukrárny.
Nadýchané těsto, jemná tvarohová vrstva a sezónní ovoce – kombinace, kterou si zamilujete hned po prvním soustu. Výhodou je, že můžete použít jakékoli ovoce, které máte zrovna po ruce – jahody, borůvky, rybíz nebo meruňky. A díky tomu je tato buchta neuvěřitelně variabilní a vhodná na celý rok.
Co budeme potřebovat
(na 1 klasický plech)
Na těsto:
- 3 vejce (z bílků vyšleháme tuhý sníh)
- 1 hrnek cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek teplé vody
- ½ hrnku oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
Na tvarohovou vrstvu:
- 1 vanička plnotučného tvarohu
- ½ balíčku vanilkového pudinku v prášku
- Cukr podle chuti (cca 2–3 lžíce)
- 1 vejce
- Trochu mléka (cca 2–3 lžíce pro zjemnění)
Na dokončení:
- Sezónní ovoce (jahody, borůvky, maliny, rybíz, meruňky apod.)
Jak budeme postupovat
1. Příprava těsta
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, teplou vodou a olejem. Poté vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků, aby bylo těsto nadýchané.
2. Tvarohová náplň
V míse smícháme tvaroh, pudinkový prášek, vejce, mléko a cukr. Směs by měla být krémová a hladká – pokud je příliš hustá, přidáme ještě trochu mléka.
3. Skládání buchty
Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Lžící pokládáme na těsto tvarohové „hromádky“. Poté na povrch rozprostřeme ovoce podle chuti.
4. Pečení
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut – hotovost ověříme špejlí. Necháme mírně vychladnout.
Vyzkoušejte také:
- Domácí jablkový štrůdl s vlastním těstem
- Třívrstvé kynuté koláče s různými náplněmi: mák, ořechy a tvaroh
Tipy navíc
- Křupavější povrch: Buchtu můžete před pečením lehce posypat vanilkovým cukrem nebo drobenkou.
- Více chuti: Do tvarohu můžete přidat citronovou kůru nebo vanilkový extrakt.
- Zamražené ovoce: Funguje také – nerozmrazujte ho předem, aby nepustilo vodu do těsta.
- Bez lepku: Použijte bezlepkovou mouku v poměru 1:1 – těsto zůstane krásně vláčné.
- Dekorace: Po vychladnutí můžete poprášit moučkovým cukrem.
Závěr
Litá buchta s tvarohem a ovocem je srdcovka, která nikdy nezklame. Je rychlá, jednoduchá a zároveň vypadá i chutná skvěle. Nadýchané těsto v kombinaci s krémovým tvarohem a šťavnatým ovocem tvoří dokonalý letní dezert – ideální ke kávě, na oslavu i jen tak ke svačině.
Vyzkoušejte tento osvědčený recept – možná zjistíte, že je to právě ta buchta, ke které se budete pravidelně vracet.