Tvarohový koláč lenivé hospodyňky

Tenhle tvarohový koláč si zamilujete ve chvíli, kdy potřebujete „něco sladkého” a nechce se vám trávit půl odpoledne v kuchyni. Díky vrstvení suché směsi s tvarohovou náplní a zalití vaječnou směsí se těsto připraví v podstatě samo – odtud i přezdívka „lenivý”.

Výsledek je vláčný, jemně krémový a krásně voní po másle.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

Další fantastické recepty s využitím tvarohu naleznete zde - INSPIRACE NA RECEPTY S TVAROHEM.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky

Co budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky (lze použít i zdravější variantu, nebo ji třeba zkombinovat s polohrubou, jak to dělám já)
  • 165 g moučkového cukru (nebo podle chuti – vyzkoušejte také recept na jablečný koláč s drobenkou)
  • ½ balíčku prášku do pečiva 
  • 3 vejce (velikost M – kupte si je více a připravte si například i domácí sýrovou roládu se šunkou a vajíčky)
  • 300 ml mléka (nejlépe plnotučné, můžete použít i smetanu ke šlehání nebo vaření)
  • 200 g hrudkovitého tvarohu (nebo vyzkoušejte jemný tvaroh)
  • 200 g zakysané smetany (nebo ji nahraďte bílým, případně ochuceným jogurtem)
  • 30 g sušených brusinek (lze použít i rozinky nebo jiné oblíbené ovoce)
  • 50 g másla (na povrch – lehce si ho připravíte i doma)
Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava vaječné směsi: 

V menším kastrůlku nebo misce rozklepněte tři vejce, přidejte lžíci moučkového cukru a metličkou či ručním šlehačem šlehejte, dokud se nevytvoří jemná, světlá pěna.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

Poté přilijte plnotučné mléko, znovu krátce prošlehejte a odložte stranou – vznikne řídká vaječná zálivka, která se na koláči postará o spojení všech vrstev.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

2. Příprava suché směsi: 

V další míse promíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a polovinou sáčku kypřícího prášku. Sypká směs by měla být dobře provzdušněná, proto je ideální krátce ji prohrábnout metlou nebo vařečkou, aby se prášek do pečiva rozprostřel rovnoměrně.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

3. Příprava náplně:

Třetí misku věnujte náplni – hrudkovitý tvaroh smíchejte se zakysanou smetanu a sušenými brusinkami, které náplň příjemně oživí.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

4. Vrstvění:

Připravte si pekáč o velikosti zhruba 16 x 26 cm (lze použít i kulatou formu kolem). Dno i boky lehce potřete olejem a poprašte moukou, aby koláč po upečení šel snadno vyklopit. Na připravené dno nasypte první třetinu suché moučné směsi. Následuje polovina tvarohové hmoty – nanášejte ji v menších hromádkách a opatrně rozetřete, aniž byste zvířili mouku pod ní.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přijde druhá vrstva sypké směsi a zbytek tvarohové náplně. Vrstvení zakončete poslední částí moučné směsi, kterou lehce uhladíte do souvislé plochy. Pokud nechcete vrstvit tolik, stačí jedna vrstva tvarohové náplně.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jakmile je koláč sestavený, pomalu jej přelijte vaječnou zálivkou.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

Povrch pak poklaďte kousky studeného másla, které se při pečení rozpustí, vtáhne se dovnitř těsta a dodá výsledku máslové aroma i jemnost.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

5. Pečení:

Pekáč vložte do vyhřáté trouby na 160 °C a pečte zhruba hodinu. Koláč je hotový, když zlátnoucí povrch lehce pruží na dotek a okraje se začínají oddělovat od stěn formy. Pokud by během pečení hrozilo přílišné tmavnutí, po čtyřiceti minutách povrch přikryjte volně položeným alobalem.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

6. Podávání:

Po dopečení nechte moučník alespoň čtvrt hodiny chladnout přímo ve formě, aby zpevnil a dal se pěkně krájet. Podávat jej můžete ještě vlažný, kdy je nejkrémovější, nebo úplně vychladlý – chutě se rozleží a těsto bude držet kompaktní řezy. Před servírováním stačí lehce poprášit moučkovým cukrem.

Tvarohový koláč lenivé hospodyňky
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Jiné ovoce: Místo sušeného ovoce použijte čerstvé, nebo mražené ovoce (maliny, rybíz, meruňky) a obalte v trošce mouky, aby nekleslo na dno.
  • Máslo s puncem oříšků: Máslo předem rozpusťte a nechte na mírném ohni zezlátnout. Oříškové aroma dodá koláči extra hloubku. Stačí pak lžící pokapat hotové těsto místo klasických plátků.
  • Lehčí, bezlaktózová verze: Tvaroh nahraďte bezlaktózovou ricottou a mléko rostlinným (mandlovým či ovesným). Zakysanou smetanu můžete vyměnit za kokosový jogurt. Konzistence zůstane velmi podobná.
  • Jemnější textura: Suchou moučnou směs prosejte a přidejte 1 lžíci kukuřičného škrobu – koláč bude nadýchanější.
  • Rovnoměrnější spojení vrstev: Po zalití nechte pekáč 5 minut stát, aby zálivka stihla stéct až ke dnu, vrstvy se spojí rovnoměrněji.

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.