Krémový houbový stroganov s tagliatelle – lahodná večeře nebo oběd na stole!

Tento krémový houbový stroganov je voňavý, sytý a jemně pikantní díky uzené paprice. Zjemněný rostlinnou smetanou a podávaný s tagliatelle nebo rýží vytvoří dokonalé jídlo na chladnější dny.

Skvěle se hodí nejen pro vegetariány, ale pro všechny milovníky dobrého jídla.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty

Krémový houbový stroganov s uzenou paprikou a tagliatelle

Co budeme potřebovat:

Na houbovou omáčku:

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 střední cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nadrobno nakrájené)
  • 400 g čerstvých hub (nebo směs lesních hub, nakrájených na plátky)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lzička uzené papriky
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml rostlinné smetany (např. sójové nebo ovesné)
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl (podle chuti)
  • černý mletý pepř (podle chuti)

Na zdobení:

  • čerstvá petrželka

Příloha:

  • 400 g tagliatelle
  • kvalitní olivový olej (podle potřeby)

Jak budeme postupovat:

1️⃣ Smažení cibule, česneku a hub

Ve větší pánvi rozehřejte rostlinný olej, vsypejte nadrobno nasekanou cibuli a restujte ji dozlatova, až krásně změkne a zprůhlední.

Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty

Poté přidejte prolisovaný česnek a jen krátce orestujte, aby se rozvoněl. Následně přisypte nakrájené houby a restujte je, dokud se nevypaří přebytečná tekutina a houby nezískají jemně zlatavý nádech.

Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
2️⃣ Spojení chutí

Do pánve přidejte sójovou omáčku, rajčatový protlak, červenou sladkou papriku a uzenou papriku. Vše dobře promíchejte a krátce orestujte, aby se chutě spojily.

Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
3️⃣ Zjemnění omáčky

Posypejte směs hladkou moukou a pečlivě ji zapracujte. Krátce ji ještě restujte, aby mouka jemně zhnědla a získala příjemný zlatavý nádech a vůni.

Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
4️⃣ Příprava omáčky

Postupně během míchání přilévejte zeleninový vývar a rostlinnou smetanu, aby se omáčka jemně spojila a získala hladkou konzistenci.

Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty

Následně přidejte lžičku hořčice a vše pečlivě promíchejte, aby se chutě krásně spojily a prolnuly.

Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty

Přiveďte omáčku k varu, poté ztlumte oheň a nechte ji pomalu probublávat, až získá jemně krémovou konzistenci. Nakonec dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle své chuti.

Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
5️⃣ Příloha 

Mezitím uvařte tagliatelle nebo rýži podle návodu na obalu. Těstoviny sceďte a podle potřeby je jemně promíchejte s trochou kvalitního olivového oleje, aby získaly nádherný lesk a vůni.

Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty
6️⃣ Servírování

Na talíře naservírujte uvařené tagliatelle nebo rýži, naaranžujte houbový stroganov a ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.

💡 Tipy a doporučení

  • Pokud chcete výraznější chuť, přidejte kapku citrónové šťávy nebo lžičku dijonské hořčice navíc.
  • Zkuste přidat i sušené houby – předem je namočte do teplé vody a nasekejte.
  • Tento stroganov chutná skvěle i druhý den, klidně ho připravte s předstihem.
Krémový houbový stroganov s tagliatelle - lahodná večeře nebo oběd na stole!
Zdroj: Zdravé recepty

Přejeme dobrou chuť!

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

VIDEO NÁVOD: