Rychlý drobenkový koláč s kompotovanými broskvemi a višněmi – jednoduchý a vláčný dezert ke kávě

Hledáte něco rychlého, co zároveň potěší chuťové buňky celé rodiny? Tento drobenkový koláč je přesně to pravé. Křehká máslová drobenka, jemné těsto a šťavnaté ovoce vytváří perfektní kombinaci. A co je nejlepší – vše je hotové během chvilky. Stačí pár základních surovin, které má většina z nás doma po ruce.

Zdroj: Blanka Kozáková

Ingredience:

Na těsto:

  • 2 ks vejce
  • 0,8 hrnku mléka (cca 180 ml)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Drobenka:

  • 125 g másla
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 2 hrnky polohrubé mouky

Další:

  • Kompotované ovoce podle chuti – např. broskve, višně, meruňky apod.
  • Tuk na vymazání plechu
  • Mouka na vysypání plechu

Postup přípravy:

1) Nejprve si připravíme drobenku – v míse smícháme polohrubou mouku, krystalový cukr a změklé máslo. Rukama nebo mixérem vytvoříme jemnou sypkou drobenku. Z ní si odebereme přibližně jeden hrnek stranou na posypání koláče.

2) Do zbytku drobenky přidáme vejce, mléko, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladké, mírně husté těsto.

3) Připravené těsto vlijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Poklademe kompotovaným ovocem dle chuti – můžete střídat broskve, višně nebo třeba meruňky. Nakonec celý koláč posypeme zbylou drobenkou.

4) Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 15–20 minut, případně až 30 minut, podle typu trouby, dokud povrch nezíská krásnou zlatavou barvu.

Vyzkoušejte také:

Všichni teď shánějí recept na tyto jablečné koláčky: Rychlé a křehoučké 


Servírování:

Nechte koláč chvíli vychladnout, poté krájejte na kostky. Podávat jej můžete samotný, s kopečkem šlehačky nebo zakysanou smetanou.


Tipy:

✔ Pokud chcete koláč ještě aromatičtější, přidejte do těsta trochu citronové kůry.
✔ Zkuste i jinou kombinaci ovoce – švestky, rybíz nebo jablka se skořicí.
✔ Drobenku můžete vylepšit trochou mletých ořechů.