Hledáte skvělý oběd? Kuřecí závitek se slaninou a sýrem, opečené brambory a smetanová omáčka z výpeku je tím pravým

Chutné jídlo, které potěší jak při nedělním obědě, tak i jako slavnostní večeře. Kuřecí maso zůstává díky slanině krásně šťavnaté, sýr dodává jemnost a vše skvěle doplňuje jednoduchá omáčka z výpeku. Opečené brambory k tomu tvoří výbornou přílohu a doplněk každého sousta.

Zdroj: Zdeňka Bártová

Ingredience:

Kuřecí závitky:

  • 4 kuřecí prsa
  • sůl, pepř dle chuti
  • 4 lžičky plnotučné hořčice
  • 4 plátky sýra (eidam, gouda nebo jiný dle chuti)
  • 4 plátky slaniny nebo šunky
  • 1 cibule
  • trochu vody na podlití

Opečené brambory:

  • cca 800 g brambor
  • sůl
  • kmín

Omáčka:

  • výpek z masa
  • 100–150 ml smetany na vaření
  • volitelné: kousek hermelínu (na zjemnění omáčky)

Postup přípravy:

1) Kuřecí prsa si nejprve rozkrojíme na plátky a lehce naklepeme. Maso osolíme, případně opepříme a každý plátek potřeme lžičkou hořčice. Na maso položíme plátek sýra a slaniny nebo šunky. Maso pevně zavineme do závitku a poklademe do pekáčku s pokrájenou cibulí.

2) Pekáč podlijeme trochou vody, zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme asi 30–40 minut. Během pečení maso jednou až dvakrát přelijeme výpekem.

3) Zároveň si připravíme brambory – očistíme je, nakrájíme na osminky, osolíme a posypeme kmínem. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě zhruba 40 minut dozlatova.

4) Jakmile je maso upečené, vyjmeme závitky z pekáčku a do výpeku přidáme smetanu. Krátce provaříme, případně zahustíme kouskem hermelínu pro výraznější chuť a krémovější konzistenci.

Vyzkoušejte také:

Připravte si klasické bramboráky – křupavé, voňavé a snadné na přípravu


Servírování:

Závitky podáváme přelité smetanovou omáčkou, s opečenými bramborami jako přílohou. Pokrm skvěle doplní i zeleninový salát nebo zelný salátek.


Tipy:

✔ Místo hermelínu lze použít i plátek taveného sýra.
✔ Brambory můžete před pečením dochutit i paprikou, česnekem nebo bylinkami.
✔ Závitky lze připravit i den předem a jen je později upéct.