Chutné jídlo, které potěší jak při nedělním obědě, tak i jako slavnostní večeře. Kuřecí maso zůstává díky slanině krásně šťavnaté, sýr dodává jemnost a vše skvěle doplňuje jednoduchá omáčka z výpeku. Opečené brambory k tomu tvoří výbornou přílohu a doplněk každého sousta.

Ingredience:
Kuřecí závitky:
- 4 kuřecí prsa
- sůl, pepř dle chuti
- 4 lžičky plnotučné hořčice
- 4 plátky sýra (eidam, gouda nebo jiný dle chuti)
- 4 plátky slaniny nebo šunky
- 1 cibule
- trochu vody na podlití
Opečené brambory:
- cca 800 g brambor
- sůl
- kmín
Omáčka:
- výpek z masa
- 100–150 ml smetany na vaření
- volitelné: kousek hermelínu (na zjemnění omáčky)
Postup přípravy:
1) Kuřecí prsa si nejprve rozkrojíme na plátky a lehce naklepeme. Maso osolíme, případně opepříme a každý plátek potřeme lžičkou hořčice. Na maso položíme plátek sýra a slaniny nebo šunky. Maso pevně zavineme do závitku a poklademe do pekáčku s pokrájenou cibulí.
2) Pekáč podlijeme trochou vody, zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme asi 30–40 minut. Během pečení maso jednou až dvakrát přelijeme výpekem.
3) Zároveň si připravíme brambory – očistíme je, nakrájíme na osminky, osolíme a posypeme kmínem. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě zhruba 40 minut dozlatova.
4) Jakmile je maso upečené, vyjmeme závitky z pekáčku a do výpeku přidáme smetanu. Krátce provaříme, případně zahustíme kouskem hermelínu pro výraznější chuť a krémovější konzistenci.
Vyzkoušejte také:
Připravte si klasické bramboráky – křupavé, voňavé a snadné na přípravu
Servírování:
Závitky podáváme přelité smetanovou omáčkou, s opečenými bramborami jako přílohou. Pokrm skvěle doplní i zeleninový salát nebo zelný salátek.
Tipy:
✔ Místo hermelínu lze použít i plátek taveného sýra.
✔ Brambory můžete před pečením dochutit i paprikou, česnekem nebo bylinkami.
✔ Závitky lze připravit i den předem a jen je později upéct.