Pokud hledáte dokonalý dezert, který okouzlí svou jemností i bohatou chutí, královský křehký dort s kandovaným ovocem a listovým těstem je tím pravým. Spojuje křupavé listové těsto, nadýchaný vanilkový krém a svěží kandované ovoce, což vytváří harmonii chutí, která se rozplývá na jazyku. Připravte si ho s námi krok za krokem!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Královský dort s kandovaným ovocem a listovým těstem
Co budeme potřebovat:
✨ Krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 10 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 200 g univerzální mouky
- 60 g kukuřičného škrobu
- 1 l mléka
- 100 g změklého másla
🥐 Další ingredience:
- 800 g listového těsta
- 🍑 120 g kandovaných meruněk
- 🍒 120 g kandovaných brusinek
Jak budeme postupovat:
1. Příprava šlehačkového krému: Vezměte velkou mísu, nalijte do ní smetanu ke šlehání a nasypejte moučkový cukr. Šlehačem vyšlehejte smetanu do pevné a nadýchané směsi.


2. Příprava krému: Do menšího hrnce rozklepněte vejce, přisypejte cukr a vanilkový cukr. Dále vsypejte univerzální mouku, kukuřičný škrob a míchejte, aby nevznikly žádné hrudky.



3. Vaření krému: Postupně do směsi přilévejte mléko, přičemž neustále míchejte, aby směs zůstala hladká. Postavte hrnec na mírný oheň a za stálého míchání přiveďte krém k varu. Jakmile začne krém houstnout, míchejte ještě několik minut do zhoustnutí a přendejte krém do mísy.


4. Do ještě teplého krému v míse přidejte změklé máslo a důkladně promíchejte, aby se vše spojilo do hladké směsi. Mísu s krémem přikryjte fólií a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.

5. Jakmile krém vychladne, postupně ho přidávejte do vyšlehané smetany ke šlehání. Pomalu šlehejte, dokud se obě směsi důkladně nespojí a nevytvoří krásně nadýchaný krém. Ten si rozdělte na několik části, protože ho budete postupně vrstvit.



6. Příprava listového těsta: Mezitím si na pomoučněné ploše jemně rozválejte listové těsto na tenkou vrstvu. Pomocí kolečka nebo nože nakrájejte těsto na stejné proužky, které pokládejte do formy vyložené pergamenem na pečení s malými mezerami mezi nimi.


7. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte proužky asi 15 minut při 180 °C, dokud nebudou dozlatova a dokřupava upečené. Po upečení je rozdělte na několik stejných částí, které budete vrstvit mezi krém.

8. Vrstvení dezertu: Na dno formy vyloženou obručí si naneste první vrstvu krému a pečlivě ji uhlaďte. Pokládejte první část upečených křupavých tyčinek těsta a naneste druhou vrstvu krému, kterou také uhlaďte, rozetřete a rozprostřete kandované meruňky a brusinky.



9. Pokračujte pokládáním druhé vrstvy křupavých tyčinek (trochu si ještě nechejte na konec) a následně opět naneste část krému. Znovu rozprostřete kandované ovoce, pokládejte další vrstvou křupavých tyčinek a celý dezert překryjte poslední vrstvou krému (trochu krému si ještě nechejte na konec). Přikryjte fólií a uložte na 2 hodiny do lednice na ztuhnutí.





10. Po uplynutí 2 hodin vyjměte dezert z lednice, opatrně odstraňte fólii a pomocí cukrářské stěrky potřete boky dortu zbylým krémem. Ujistěte se, že krém na bocích je rozetřen rovnoměrně a hladce, aby dezert působil dokonale upraveným dojmem.



11. Pro závěrečný efekt posypejte boky dortu rozdrcenými křupavými tyčinkami z listového těsta a můžete vrátit dezert na krátkou chvíli zpět do lednice, aby se všechny vrstvy dobře spojily a zpevnily, a aby byl před podáváním dokonale osvěžený.



12. Následně nakrájejte na kostky a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.


Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.