Během sezóny jahod si připravte tento úžasný koláč a rodina bude nadšená. Je velmi jednoduchý na přípravu a když ho vyndáte z trouby, všichni se na něj vrhnou. Mimo sezónu jahod můžete toto ovoce klidně nahradit jiným. Tento recept ocení všichni milovníci jahod a sladkých dezertů. Jahody jsou ovoce, které se těší velké oblibě a často je jíme přímo z košíku, pouze umyté.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jahodový piškotový koláč
Co budeme potřebovat:
Na piškotový koláč:
- 3 vejce
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku řepkového oleje
- 1/2 šálku mléka
- 200 g hladké mouky
- 1 plochá lžička prášku do pečiva
- 1/2 kg jahod
Na drobenku (volitelné):
- 150 g mouky
- 100 g krystalového cukru
- 100 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Předehřejte troubu na 170 °C (horní-spodní ohřev).
2. Plech na pečení o rozměru 10×25 cm vyložte papírem na pečení.
3. Celá vejce vyšlehejte s cukrem do pěny.
4. Během míchání přilévejte tenkým pramínkem olej a poté mléko.
5. Nastavte mixér na nejnižší rychlost a přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva. Míchejte jen do doby, než se suroviny spojí.
DOPORUČUJEME: Chcete bohatou úrodu jahod? Dejte jim tento elixír života z kuchyně a odvděčí se vám záplavou velkých plodů
6. Jahody omyjte, osušte, zbavte stopek a nakrájejte na menší kousky.
7. Jahody naskládejte na dno plechu a celé zalijte vyšlehaným těstem.
8. Pečte ve vyhřáté troubě asi 45-50 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je střed upečený.
9. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlý koláč můžete posypat moučkovým cukrem.
Postup na drobenku (volitelné):
1. Všechny ingredience na drobenku dejte do mísy.
2. Rukama míchejte, dokud se nevytvoří charakteristické hrudky. Máslo by se mělo zcela spojit se zbývajícími přísadami.
3. Dort posypte připravenou drobenkou a dejte upéct dle instrukcí výše.
Závěr
Jahodový koláč je jednoduchý, rychlý a chutný způsob, jak využít sezónní ovoce. Můžete ho připravovat často, ať už s jahodami, nebo jiným ovocem, které máte po ruce. Tento koláč ocení celá rodina a stane se oblíbenou sladkostí ve vašem domově.
Přejeme dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Pokud hledáte další sladkou pochoutku, určitě vyzkoušejte náš další recept:
Jahodový koláč se smetanovým krémem: Kombinace křehkého těsta a zakysané smetany