Zdravější rohlík ve vajíčku – zapomeňte na smažení!

Pokud máte rádi klasické pečivo ve vajíčku, ale chcete zdravější verzi bez smažení, tento recept na rohlík ve vajíčku se sýrem je ideální volbou! Pečivo se připravuje v troubě, což znamená méně oleje a lehčí výsledek. Přesto zůstává krásně křupavé a chuťově vynikající.

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.


 

Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Zdravější rohlík ve vajíčku se sýrem

Co budeme potřebovat:

  • 2 starší rohlíky (lze použít také například toustový nebo klasický chléb)
  • 2-3 vejce (kupte si je více a připravte si také luxusní tuňákové toasty s vajíčkem)
  • 100 g strouhaného sýra (jakýkoli máte doma, já jsem použila mozzarellu – můžete ho také úplně vynechat)
  • Špetku soli
Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Jak budeme postupovat:

1. Příprava pečiva:

Rohlíky nakrájejte na kolečka silná asi 1 cm. Pokud používáte měkčí pečivo, doporučuji ho nechat pár hodin oschnout – nebude se tolik drobit a lépe nasákne vaječnou směs.

Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor
2. Příprava vaječné směsi:

Vejce rozklepněte do středně velké misky. Přidejte špetku soli a důkladně je rozšlehejte vidličkou nebo metličkou, aby vznikla hladká tekutá směs.

Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor
3. Obalování pečiva ve vajíčku:

Každý kousek rohlíku obalte ve vaječné směsi z obou stran tak, aby dobře nasákl.

Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor
4. Pečení:

Plech potřete trochou oleje nebo vyložte pečicím papírem. Obalené rohlíky rozložte vedle sebe.

Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečivo můžete rovnoměrně posypat strouhaným sýrem (já jsem použila mozzarellu).

Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Pečte v předehřáté troubě na 190–200 °C dozlatova, přibližně 10 minut.

Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor
5. Podávání:

Hotové pečivo podávejte teplé, případně doplňte čerstvou zeleninou, kečupem nebo dipem dle chuti.

Zdravější rohlík ve vajíčku - zapomeňte na smažení!
Zdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Česneková verze: Přidejte do vajíček trochu sušeného nebo čerstvě nasekaného česneku pro výraznější chuť.
  • Bylinková varianta: Do vaječné směsi můžete přidat sušené oregano, tymián, bazalku nebo provensálské koření.
  • Sladká varianta: Pokud byste chtěli sladké pečivo, zkuste místo soli přidat trošku skořice a medu.
  • Celozrnná verze: Místo klasických rohlíků použijte celozrnné nebo žitné pečivo.
  • Maso: Přidejte na rohlíky plátky šunky, slaniny nebo kuřecího masa.
  • Pizza styl: Na rohlíky přidejte trochu rajčatové omáčky a posypte sýrem a oreganem.

VIDEO NÁVOD:

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.