Pokud hledáte rychlé a chutné jídlo, které zasytí celou rodinu, tento recept je pro vás. Krémová omáčka plná chutí, šunka a sýr skvěle doplňují jemnost bramborových koleček. Posypané čerstvou petrželkou tvoří pokrm, který potěší všechny u stolu.
Co budeme potřebovat?
- 400 g brambor
- 1/2 cibule
- Olivový olej
- 10 g másla
- 1 stroužek česneku
- 100 g šunky
- 200 g smetany ke šlehání
- 25 g taveného plátkového sýra čedar
- Sůl podle chuti
- Černý pepř podle chuti
- Nasekaná petrželka na posypání
Jak budeme postupovat?
1) Brambory nakrájíme na kolečka a vložíme je do vroucí osolené vody. Vaříme přibližně 7–10 minut, dokud nejsou měkké. Poté je slijeme a necháme okapat.
2) Na pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme ji dozlatova.
3) Přidáme nasekaný česnek a šunku nakrájenou na menší kousky. Vše krátce orestujeme, aby se spojily chutě.
4) Do pánve přilijeme smetanu ke šlehání a přidáme tavený sýr čedar. Dochutíme solí a černým pepřem a promícháme, dokud se sýr nerozpustí.
5) Do připravené omáčky přidáme uvařená bramborová kolečka. Krátce povaříme, aby se brambory obalily omáčkou.
6) Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou a servírujeme.
Vyzkoušejte také:
Tipy:
- Další chuťová varianta: Do omáčky můžete přidat lžíci hořčice nebo strouhaný parmezán pro výraznější chuť.
- Vegetariánská alternativa: Šunku lze nahradit slaninou nebo uzeným tofu.
- Bylinky: Pro pestřejší chuť můžete přidat oregano, tymián nebo čerstvou bazalku.
- Přílohy: Podávejte s kyselou okurkou, čalamádou nebo lehkým zeleninovým salátem.
Závěr:
Bramborová kolečka v krémové omáčce se šunkou, sýrem a petrželkou jsou výtečným jídlem, které kombinuje jednoduchost a bohatou chuť. Díky snadné přípravě je tento pokrm ideální volbou pro rychlou večeři, která potěší všechny u stolu.