Jedinečný ořechový koláč s máslovo-vanilkovým krémem – lahodná pochoutka pro každou příležitost

Milovníci ořechových dezertů si přijdou na své s tímto jedinečným koláčem. Kombinace křehkého těsta, vrstvy sladkého rybízového džemu, nadýchané bílkové pěny s ořechy a jemného máslovo-vanilkového krému vytváří dokonalý dezert. Tento koláč se hodí nejen ke kávě, ale i na slavnostní příležitosti.

Zdroj: nikireceptek.hupont.hu

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 250 g rostlinného tuku (např. Hera)
  • 4 žloutky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Na bílkovou vrstvu:

  • 4 bílky
  • 1 a ½ hrnku krystalového cukru
  • 2 lžíce škrobu
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů
  • 200 ml rybízového džemu

Na krém:

  • 700 ml mléka
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
  • 250 g másla

Jak budeme postupovat:

1) Suroviny na těsto smícháme dohromady a uhněteme těsto. Odložíme na půl hodiny do chladu.

 

2) Bílka s cukrem vyšleháme na tuhý sníh a přimícháme škrob.

 

3) Těsto rozdělíme na 2 stejné části, obě vyválíme na plech (25×36) vystlaný pečícím papírem, potřeme džemem, rozetřeme sníh z bílků a posypeme posekanými ořechy.

 

4) Oba pláty si upečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 15-20 minut, necháme vychladnout.

 

5) Na krém si z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme pudink, necháme vychladnout. Do vychladlého postupně přidáváme máslo a vyšleháme na hladký krém.

 

6) Na upečený vychladlý plát natřeme pudinkový krém, přiložíme druhým plátem (sněhem a ořechy vzhůru) mírně pomačkáme a necháme hodinu odpočívat, aby se koláč dobře krájel.


Tipy:

  • Rybízový džem lze nahradit meruňkovým nebo malinovým, pokud máte rádi jinou ovocnou příchuť.
  • Do krému můžete přidat trochu rumu pro zajímavější chuť.
  • Koláč chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.

Závěr

Ořechový koláč s máslovo-vanilkovým krémem je dokonalou volbou pro slavnostní příležitosti i běžné pohoštění. Každý kousek spojuje lahodné vrstvy těsta, jemného krému a křupavých ořechů, což vytváří neodolatelnou kombinaci chutí.