Milovníci ořechových dezertů si přijdou na své s tímto jedinečným koláčem. Kombinace křehkého těsta, vrstvy sladkého rybízového džemu, nadýchané bílkové pěny s ořechy a jemného máslovo-vanilkového krému vytváří dokonalý dezert. Tento koláč se hodí nejen ke kávě, ale i na slavnostní příležitosti.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 250 g rostlinného tuku (např. Hera)
- 4 žloutky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na bílkovou vrstvu:
- 4 bílky
- 1 a ½ hrnku krystalového cukru
- 2 lžíce škrobu
- 200 g nasekaných vlašských ořechů
- 200 ml rybízového džemu
Na krém:
- 700 ml mléka
- 3 lžíce krystalového cukru
- 2 balíčky vanilkového pudinkového prášku
- 250 g másla
Jak budeme postupovat:
1) Suroviny na těsto smícháme dohromady a uhněteme těsto. Odložíme na půl hodiny do chladu.
2) Bílka s cukrem vyšleháme na tuhý sníh a přimícháme škrob.
3) Těsto rozdělíme na 2 stejné části, obě vyválíme na plech (25×36) vystlaný pečícím papírem, potřeme džemem, rozetřeme sníh z bílků a posypeme posekanými ořechy.
4) Oba pláty si upečeme při teplotě 180 stupňů přibližně 15-20 minut, necháme vychladnout.
5) Na krém si z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme pudink, necháme vychladnout. Do vychladlého postupně přidáváme máslo a vyšleháme na hladký krém.
6) Na upečený vychladlý plát natřeme pudinkový krém, přiložíme druhým plátem (sněhem a ořechy vzhůru) mírně pomačkáme a necháme hodinu odpočívat, aby se koláč dobře krájel.
Tipy:
- Rybízový džem lze nahradit meruňkovým nebo malinovým, pokud máte rádi jinou ovocnou příchuť.
- Do krému můžete přidat trochu rumu pro zajímavější chuť.
- Koláč chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.
Závěr
Ořechový koláč s máslovo-vanilkovým krémem je dokonalou volbou pro slavnostní příležitosti i běžné pohoštění. Každý kousek spojuje lahodné vrstvy těsta, jemného krému a křupavých ořechů, což vytváří neodolatelnou kombinaci chutí.