Vyzkoušejte recept na nadýchané domácí housky, které chutnají mnohem lépe než ty kupované. Těsto je jednoduché na přípravu, můžete z něj vytvořit nejen housky, ale i rohlíky nebo kaiserky.
Ingredience (na cca 10 housek):
- Hladká mouka – 500 g
- Droždí – ½ kostky (cca 21 g)
- Cukr – 1 lžička
- Sůl – 1 lžička
- Mléko – 300 ml
- Olej nebo sádlo – 60 g
Postup:
1) Příprava těsta Ku vlažnému mléku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme 5–10 minut vzejít kvásek.
2) Zadělání těsta Do mísy vsypeme mouku, sůl, přilijeme kvásek a olej nebo sádlo. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí.
3) Kynutí těsta Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4) Tvarování housek Těsto rozdělíme na 10 dílů a vytvarujeme housky, kaiserky nebo rohlíky. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem.
5) Druhé kynutí Necháme je ještě 20 minut kynout na plechu.
6) Potření a posypání Housky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, sezamem, kmínem nebo hrubou solí.
7) Pečení Troubu předehřejeme na 250 °C. Po vložení housek teplotu snížíme na 190 °C a pečeme cca 25 minut, dokud nezezlátnou.
Tipy:
- Pro křupavou kůrku vložte do trouby malý kastrůlek s vodou.
- Pokud chcete extra nadýchané pečivo, nechte těsto kynout déle.
- Sádlo dodá houskám jemnější a vláčnější strukturu než olej.
- Pokud máte rádi sladké pečivo, přidejte do těsta trochu více cukru.
Závěr:
Domácí housky jsou neodolatelně voňavé, nadýchané a měkké. Hodí se k polévkám, snídani nebo jako základ pro domácí burgery. Vyzkoušejte tento snadný recept a užijte si čerstvé pečivo z vlastní kuchyně.