Domácí housky – Jednoduchý recept na nadýchané pečivo

Vyzkoušejte recept na nadýchané domácí housky, které chutnají mnohem lépe než ty kupované. Těsto je jednoduché na přípravu, můžete z něj vytvořit nejen housky, ale i rohlíky nebo kaiserky.

Zdroj: Petra Hulanová

Ingredience (na cca 10 housek):

  • Hladká mouka – 500 g
  • Droždí – ½ kostky (cca 21 g)
  • Cukr – 1 lžička
  • Sůl – 1 lžička
  • Mléko – 300 ml
  • Olej nebo sádlo – 60 g

Postup:

1) Příprava těsta Ku vlažnému mléku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme 5–10 minut vzejít kvásek.

2) Zadělání těsta Do mísy vsypeme mouku, sůl, přilijeme kvásek a olej nebo sádlo. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí.

3) Kynutí těsta Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 45 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4) Tvarování housek Těsto rozdělíme na 10 dílů a vytvarujeme housky, kaiserky nebo rohlíky. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem.

5) Druhé kynutí Necháme je ještě 20 minut kynout na plechu.

6) Potření a posypání Housky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, sezamem, kmínem nebo hrubou solí.

7) Pečení Troubu předehřejeme na 250 °C. Po vložení housek teplotu snížíme na 190 °C a pečeme cca 25 minut, dokud nezezlátnou.


Tipy:

  • Pro křupavou kůrku vložte do trouby malý kastrůlek s vodou.
  • Pokud chcete extra nadýchané pečivo, nechte těsto kynout déle.
  • Sádlo dodá houskám jemnější a vláčnější strukturu než olej.
  • Pokud máte rádi sladké pečivo, přidejte do těsta trochu více cukru.

Závěr:

Domácí housky jsou neodolatelně voňavé, nadýchané a měkké. Hodí se k polévkám, snídani nebo jako základ pro domácí burgery. Vyzkoušejte tento snadný recept a užijte si čerstvé pečivo z vlastní kuchyně.