Tento jablečný koláč představuje dokonalou kombinaci jemně sladkých jablek a svěžího, hedvábně hladkého citronového krému, který mu dodává šarm a eleganci. Mléčný, jemný citronový krém se postará o nadýchanou texturu a lehkost, která skvěle kontrastuje s křehkým těstem. Koláč je ideální volbou pro zvláštní příležitosti, rodinné oslavy nebo prostě tehdy, kdy chcete potěšit své nejbližší něčím skutečně výjimečným a lahodným.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Okouzlující jablečný koláč s bílým jogurtem a jemným citronovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 380 g hladké mouky
- 80 g cukru (4 lžíce)
- 8 g vanilkový cukr
- 4 g prášek do pečiva
- 100 g rozpuštěné máslo (5 lžic)
- 2 žloutky
- 50 g bílý jogurt (2 lžíce)
- 30 ml vody (3 lžíce)
Krém:
- 1 vejce
- 1 nastrouhaná citronová kůra
- 60 g cukru (3 lžíce)
- 45 g kukuřičný škrob (3 lžíce)
- 500 ml mléka
- 20 g másla (1 lžíce)
- 1/2 lžíce citronové šťávy
Ostatní:
- vaječné bílky (na potření)
- cukr (na posypání)
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do mísy nasypejte hladkou mouku, přisypejte cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Směs jemně promíchejte, pak nalijte rozpuštěné máslo, vlijte žloutky a bílý jogurt. Promíchejte rukou a postupně přilévejte vodu podle potřeby. Vypracujte vláčné těsto, které rozdělte na 2 stejné části a vytvarujte placičky. Zabalte je do potravinářské fólie a uložte do lednice odpočinout.
2. Příprava krému: Do hrnce rozklepněte vejce, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, nasypejte cukr, přisypejte kukuřičný škrob, pak dobře promíchejte a přilijte mléko. Na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Po odstavení vmíchejte do krému máslo a ochuťte čerstvou citronovou šťávou. Krém důkladně promíchejte, aby byl hladký a krémový.
3. Připravte si kulatou formu o průměru 26 cm, kterou vyložte pečicím papírem. Poté vyjměte těsto z lednice a první část těsta vyválejte na lehce pomoučené ploše do kruhu o průměru formy a rozprostřete ho do formy. Následně na těsto rovnoměrně rozetřete připravený krém, který uhlaďte stěrkou.
4. Druhou část těsta také vyválejte do kruhu a pomocí větší a menší kruhové formičky vytvořte kolečka s otvory. Ty elegantně naaranžujte na vrstvu krému a po bocích pokládejte malá kolečka. Celý povrch potřete vaječnými bílky a lehce posypejte krystal cukrem.
5. Pečte v předehřáté troubě zhruba 40-45 minut při 180 °C, dokud nebude povrch dozlatova upečený a křupavý. Po upečení nechejte koláč mírně vychladnout, poté odstraňte pergamenový papír a koláč nakrájejte na elegantní porce.
6. Podávejte ho s láskou, velkou chutí, úsměvem a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.