Tento recept na vynikající kuřecí stehna ve smetanové omáčce se špenátem, bílým vínem a květákem spojuje jemnost kuřecích stehen s delikátní chutí pečeného květáku v lahodné smetanové omáčce, obohacené o bílé víno a svěží špenát. Výsledek je lehký, přesto sytý pokrm, který v sobě snoubí eleganci a jednoduchost. Skvěle se hodí na výjimečné večeře i na pohodové rodinné setkání, kde se chcete blýsknout dokonalou a chutnou kombinací ingrediencí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kuřecí stehna ve smetanové omáčce se špenátem, bílým vínem a květákem
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 6 kuřecích stehen
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- máslo – na smažení
Květák:
- 450 g květáku (růžičky)
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Ostatní:
- máslo – na smažení
- olivový olej – na pokapání
Omáčka:
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- sušený tymián – podle chuti
- muškátový oříšek – podle chuti
- 1 lžíce hladké mouky
- 400 ml kuřecí vývar
- 70 ml suché bílé víno
- 50 g čerstvý špenát
- 100 ml husté smetany
- 1 lžíce parmazánu
Na zdobení a posypání:
- čerstvá petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kuřecích stehen: Nejprve kuřecí stehna z obou stran osolte a opepřete. Poté je jemně promasírujte rukama, aby se koření dobře vstřebalo do masa a vložte je do pánve s rozehřátým máslem. Smažte je z každé strany dozlatohněda a po smažení je přendejte na talíř.
2. Mezitím růžičky květáku vložte do mísy, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Promíchejte a rozložte je na plech vyložený pečícím papírem.
3. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut, dokud květák nezíská zlatavou barvu a nebude křupavý.
4. Omáčka: Do jiné pánve s rozehřátým olivovým olejem si vsypejte nadrobno nakrájenou šalotku, kterou krátce orestujte. Pak přidejte nadrobno nakrájený česnek a promíchejte. Dochuťte sušeným tymiánem, muškátovým oříškem a přisypejte hladkou moukou. Míchejte, dokud mouka nezíská zlatavou barvu. Poté přilijte kuřecí vývar a suché bílé víno, a pokračujte v míchání, dokud omáčka nezhoustne.
5. Do zahuštěné omáčky vložte osmažená kuřecí stehna, přikryjte pánev pokličkou a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Po uplynutí času stehna vyjměte z omáčky a do omáčky vmíchejte čerstvý špenát, přilijte smetanu a nasypejte strouhaný parmazán. Pořádně promíchejte, pak přidejte pečený květák a znovu promíchejte. Nakonec do pánve vraťte kuřecí stehna, které dozdobte nasekanou čerstvou petrželkou a krátce povařte.
6. Vynikající kuřecí stehna ve smetanové omáčce se špenátem, bílým vínem a květákem podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.